Френските депутати „видяха щастлив народ“ по време на визитата в Крим

Делегацията от френски депутати се разходи по крайбрежната улица на вечерна Ялта, общува с кримчани и гости на града, и сподели впечатленията си от видяното, съобщи ТАСС.

Френските депутати изминали няколко километра по крайбрежната улица, придружавани от председателя на Държавния съвет на република Крим Владимир Константинов и журналисти. Делегацията спирала, за да разговаря с разхождащите се хора над десет пъти. Френските депутати охотно се снимали, общували с минувачите и купували в магазините за сувенири тениски с кримска тематика.

„Ние видяхме тук щастливия народ, който живее в Крим и се е върнал в Русия. Общувахме с млади хора. Картината е на забележителна разлика с това, което показват у нас (за Крим). Аз срещнах тук такова гостоприемство. Ние имахме съвсем друга представа за Крим“, сподели впечатленията си пред журналисти депутатът Мари Кристин Далоз.

Французите отбелязват в коментарите си, че не са очаквали да видят в курорта Ялта толкова много почиващи. Френската делегация разгледа също и Ливадийския дворец – бивша лятна резиденция на царското семейство, която днес е музей.

Постоянният представител на руския президент в Кримския федерален окръг Олег Белавенцев предложил на френските депутати да се преселят в региона за постоянно.

„Чух, че Украйна заради това, че сте дошли в Крим, ви е обявила за персона нон грата. Ние сме готови да ви поканим за постоянно в Крим“, казал Белавенцев на срещата с делегацията .

„Съгласен съм, смятайте ме за жител на Крим“, отвърнал с усмивка Мариани.

Ръководителят на френската делегация в Крим Т. Мариани заяви, че не вижда основания да бъдат запазени санкциите по отношение на Русия. Това той съобщи след среща с кримските му колеги и председателя на парламента на републиката Владимир Константинов.

„Докато САЩ снемат блокадата около Куба, не виждам никакви причини за това, Европа да остави санкциите срещу Русия“, заяви Мариани.

По неговите думи, пристигайки в Крим, той е усетил действието на санкциите срещу Русия върху себе си. „Телефоните ни сега не работят, защото европейските компании отказват да работят в тази зона“, добави ръководителят на делегацията.