Франция разчита на Русия за решаване на сирийската криза при определени условия

Франция разчита на поддръжката на Русия за решаване на проблеми като доставките на хуманитарна помощ и забраната на химическите оръжия в Сирия, но при определени условия. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за вестник „Поан“, предаде БГНЕС.

„Не поставям като предварително условие за урегулиране на ситуацията в Сирия оставката на Башар Асад. За мен „червена линия“ съществува по два въпроса – химическите оръжия и хуманитарната помощ“, подчерта Макрон. „Ако президентът Владимир Путин ми помогне да се постигне напредък по тези два въпроса, то ще можем да намерим точки на съгласие“, каза още френският президент.

Той отбеляза напредък в обсъждането на ситуацията в Сирия. Според него Москва и Париж са постигнали напредък по въпроса за химическите оръжия. „Имам усещането, че след разговорите във Версай през май руската позиция се е изменила“, каза Макрон. Френският президент подчерта, че в политиката счита за необходим прагматизма и диалог с всички. Според него трябва да се спре с неоконсерватизма, тъй като намесата във вътрешната политика на други страни може да доведе до изолация. В Либия и Сирия това доведе до жестоки поражения, каза Макрон.

Източник:  Actualno.com