Показват бита на бесарабските българи във фотоизложба в Благоевград

Фотоизложба, разказваща за живота на българите от Бесарабия, Таврия и Крим ще се открие в Благоевград.

 Откриването е на 4 февруари 2015 г. от 13:00 – във фоайето на УК 1 Югозападен Университет „Неофит Рилски“. В деня на откриването ще бъде прожектиран филм за столица на бесарабските българи – град Болград 

Досега, освен в Украйна изложбата е била показвана в София, Варна, Сливен, Пловдив и още няколко български града. Тя е дело на  младежкия клуб „Актив“към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, сдружение „Бащино огнище“ и организацията „Европа – дом за всички българи“.

besarabia_2

Експозицията включва автентични фотографии на бесарабски българи, които дават представа за техния бит и обичаи, поминък.
Събирането на архивните фотографии започва още през 2010 г. по инициатива на българския младежки клуб „Актив“ в Одеса. Първоначално идеята на авторите на изложбата е била да представят историята на едно семейство в Бесарабия чрез старите фотографии, но по-късно към тях са се прибавили и други снимки.

„Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век и как сме запазили нашето самосъзнание“ – споделя един от авторите на изложбата -бесарабският българин Максим Димитров, който учи магистратура в Благоевград.