Финландия прекратява икономическите санкции по отношение на Русия

Информационните източници съобщават, че първата страна, която  се отказва от санкциите по отношение на Русия, заявявайки за това официално, е Финландия. Изданието Financial Times е разпространило текст на изявлението на Министъра на търговията на Финландия – Кай Миканен:

Финландия не може да си позволи да се отказва от въвеждане на търговско-икономически отношения с държава, с която дължината  на общата им границата е около 1,3 хиляди километра. При това, Министърът на търговията на Финландия отбелязал, че официален Хелзинки „продължава да отстоява политиката на единство със Запада по въпросите за противодействие на нарушенията на международното право”. Миканен заявил, че такъв подход на Финландия „не пречи на възстановяването на нормални търговско-икономически контакти със съседа”.

С други думи, финландското Правителство дава да се разбере, че политическите заявления за това, че „Русия е нарушила международното право” – е едно, а икономиката е друго. По такъв начин, Хелзинки признава, че никакви санкции няма да променят позицията на Русия и Финландия няма намерение да понася по-нататъшно пропускане на ползи от търговията с Руската Федерация. По думите на Кай Миканен, съвместната финландско-руска търговска комисия напълно възобновява своята работа.

Освен това, предстои официална визита на Дмитрий Медведев във Финландия. По време на срещата ще се обсъждат въпроси за възстановяване на пълноценните партньорски отношения…

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/SMI-Finlyandiya-snimaet-ekonomicheskie-sanktsii-v-otnoshenii-Rossii-38399