Филипинският президент на посещение в Москва

Президентът на Филипините Родриго Дутерте пристига на официална визита в Москва като част от опитите му да промени външната политика на страната си и да я отдалечи от дългогодишния съюз със САЩ, предава CNN, цитирани от ИА Кросс

Родриго Дутерте, който зае президентският пост през юни 2016 г., направи заявки за по-добри отношения с Москва и Пекин, виждайки в тях източник на алтернативни (на САЩ) инвестиции. При мандата на предходния президент на САЩ Барак Обама, Дутерте заяви, че не е „американска кукла“ и намекна, че Филипините може да се обърнат към Русия.

Преди посещението си в Москва, Родриго Дутерте намекна, че един от основните му приоритети ще бъде получаването на модерно и прецизно руско въоръжение, което да се използва срещу ислямистките милиции в южната част на Филипините, съобщава една от местните медии.

Говрителката на руското МВнР Мария Нативидат смята, че посещението на Родриго Дутерте в Москва „е важно послание от Филипините“, което говори за желанието на страната да търси нови партньорства и да засилва отношенията си с нетрадиционни партньори като Русия.

Това посещение е първата визита на филипинския президент в Русия и администрацията му се надява да „отвори нова глава в руско-филипинските отношения“, добави Нативидат.

Визитата ще бъде открита с двустранна среща между Дутерте и руския премиер Димитрий Медведев, преди филипинският президент да изнесе реч в Московският държавен институт за международни отношения (МГИМО) относно „независимата външна политика на Филипините“ и „идеите за постигане на мир и стабилност в Азиатско-Тихоокеанският регион“.

След това Родриго Дутерте ще се срещне с Владимир Путин, който по-рано той описва като негов „любим герой“. По време на посещението ще присъства и търговска делегация, която се очаква да води преговори в областта на отбраната, туризма и „мирната употреба на ядрена енергия“.