“Файненшъл таймс”: Речта на Путин е най-антиамериканска през последните 15 години

“Файненшъл таймс”: Речта на Путин е най-антиамериканска през последните 15 години

Публикувано от:

“Файненшъл таймс” определя изказването на Путин като “най-важното външнополитическо изявление, откакто той изненада Запада в Мюнхен през 2007 година, обвинявайки САЩ, че прекрачват границите си по всякакъв начин и че създават нови разделителни линии в Европа

Речта на руския президент Владимир Путин пред форума “Валдай” е най-антиамериканската от 15 години, според в. “Файненшъл таймс”.

Изданието отбелязва как пред международния дискусионен клуб в Сочи най-могъщият политик на Русия е заявил, че Съединените щати дестабилизират следвоенния световен ред, като се опитват да наложат волята си.

Публикацията се спира и на предупреждението на Путин, че светът ще бъде изправен пред нова война, ако Вашингтон не уважава интересите на другите страни.

Цитирано е и изказването му по повод твърденията, че анексирането на Крим е опит за възстановяване на съветската империя, които той определя като “неоснователни”.

“Файненшъл таймс” определя изказването на Путин като “най-важното външнополитическо изявление, откакто той изненада Запада в Мюнхен през 2007 година, обвинявайки САЩ, че прекрачват границите си по всякакъв начин и че създават нови разделителни линии в Европа.

Британският вестник се позовава на коментатори, според които речта отразява гнева на Москва, след като неотдавна американският президент Барак Обама постави Русия наравно с Ислямска държава в Ирак и Левант и вируса ебола като световни заплахи.

Изданието изтъква, че тонът му е изненадал дори поддръжниците му и американските слушатели.

Бивша служителка в Белия дом от времето на президента Бил Клинтън например посочва, че не е могла да разпознае собствената си страна в описанието на Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви пред дискусионния форум “Валдай”, че като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от собствената си политика.

“Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това”, каза Путин.

Путин разкритикува “едностранния диктат” на САЩ в световните дела и заяви, че “така наречените” победители от Студената война искат нов световен ред, който да устройва единствено тях.

В яростно критичната си към САЩ реч Путин каза пред участниците в неофициалния политически дискусионен клуб, че системата на регионалната и глобалната сигурност е отслабена.

В хода на дискусията Путин каза, че не възприема САЩ като заплаха за Русия, въпреки че критикува политиката на управляващите във Вашингтон.

Според него Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и затова няма да се моли на САЩ и ЕС заради наложените санкции. Същевременно той декларира, че Русия не претендира за световно господство и за “специално място под слънцето”. “Готови сме да уважаваме интересите на нашите партньори, но разчитаме на същото уважително отношение към нашите интереси”.
Източник: БТА