„Файненшъл таймс“: Заплахата за ЕС е Украйна

„Най-голяма заплаха за геостратегическите и дългосрочните икономически интереси на ЕС е евентуалният колапс на Украйна, а не на Гърция“, твърди се в статията.

„Излизането на Атина от еврозоната би била катастрофа за самата Гърция и огромна финансова и репутационна загуба за ЕС. Брюксел трябва да се опита да предотврати това. Но напускането на Еврозоната от Гърция няма да разруши валутния съюз и в дългосрочна перспектива може да го засили. В същото време успехът или провалът на ЕС спрямо Русия и Украйна може да реши съдбата на Евросъюза“, констатира вестникът.

В Украйна промишленото производство е намаляно с над 21 процента. Централната банка смята, че през първите три месеца на тази година БВП на страната се е съкратил с 15% в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозираната инфлация достига 35 процента. Когато първият транш на МВФ стигна до Украйна, нейните валутни резерви паднаха до едва 5 млрд долара. Централната банка очаква стабилизиране в близко бъдеще, но „всичко зависи от съдбата на споразумението за прекратяване на огъня.