Фабрика за смърт. Безнаказаната покупко-продажба на органи в Украйна

Ужасен скандал избухна в Украйна! В една от киевскиете морги цял месец се изгаряха неустановени трупове, съобщава The Russian Times.

Телата са унищожавани от „24-та сотня” за самоотбрана на Майдана, в сградата не се допускат странични хора. По данни на следствието, през ръцете на украинските „доктори, извършващи трансплантации на черно” са минали над 50 човека, като при това има сведения, че някои от покойниците са били предварително „изкормвани” с цел изземането на органи. И това не е всичко. Говори се още, че „резервни части” са били изземани не само от мъртъвци, но и то живи хора. Невъзможно е да се провери достоверността на тези сведения, тъй като докторите и органите на реда не допускат странични хора. Непонятно е за какво изобщо им е притрябвал на националистите подобен крематориум и то именно сега, когато властта е превзета и страната се е върнала към мирния живот, ако вярваме на украинските власти. „Революцията” приключи, но потокът от жертвите й още не? Още си спомняме, как в Косово местните националисти, докопали се до властта, организираха в моргите и родилните домове истински панаири от човешки „резервни части” за чужденци. Не повтарят ли киевските самозванци печалния опит на косовци?

Макар търговията с човешки органи да е официално забранена в голяма част от страните по света, ако вярваме на статистиката на Световната здравна организация, всяка година се извършват от порядъка на 120 хиляди, както легални, така и нелегални операции по трансплантация. Да се разбере какъв е процентът на незаконните операции е сложна задача, тъй като повечето клиники държат в строга тайна произхода на човешките „резервни части”.

Според данни на обществената организация Organs Watch, годишно се извършват между 15 и 20 хиляди нелегални операции. Правят се като цяло в Косово, Румъния и Украйна. В руското законодателство взимането на органи от човек без неговото съгласие се смята за утежняващо обстоятелство по обвинението за трафик на хора, като съответните поправки бяха внесени през 2003 година. Впрочем, доказването на случаите на незаконно взимане на органи и тъкани от човек е изключително сложно. Според някои сведения подобна практика е разпространена и в Русия, макар да не е възбудено нито едно дело на подобно основание. Макар покупко-продажбата на органи в Русия да е забранена, разрешено е така нареченото донорство. Иди разбери после, как точно здрав бъбрек е трансплантиран на болния. Дали безплатно или за пари. И по доброволно ли съгласие…

Ако операцията по тлансплантация не може да се извърши в Русия, то какво пречи това да се случи в съседна Украйна? За „медицинския туризъм” в Украйна са написани стотици статии и няма смисъл да ги повтаряме. Но има смисъл да припомним за тези, които стоят зад „трансплантацията на черно” в бившата съветска република.Изглежда, че можем да свържем кандидата за президент на Украйна Олег Тягнибок с „трансплантацията на черно”? През 90-те началникът на областната болница в Лвов Богдан Федак организира престъпна група, която изнася зад граница и най-вече в Америка, детски органи. На родилките е съобщавано за смъртта на бебето, след което се оформяли фалшиви документи за отказ на майката от детето, а после… Или го изпращали зад граница още живо, или на части. Детайлите така и не станали достояние за следствието. Но факт е, че никой повече не е видял тези деца живи.

По данни на следствието, за две години групата от лекари под ръководството на Федак е продала зад граница повече от 130 деца. През 1997 г. Ивано-Франковският съд осъди Федак на две години затвор, но въпреки това, той бе освободен по-рано. Когато на власт дойде Виктор Юшченко, Федак е поканен в комитета по здравеопазване. Странно, нали? Човек с подобна репутация във Върховната рада! Казват, че за Федак е ходатайствал не някой друг, а националистът Олег Тягнибок от депутатската фракция „Свобода”. За какво изведнъж е тази загриженост, ще попитате вие. Може би, тя се обяснява с това, че през 90-те Тягнибок работи в тази същата болница, която ръководи Федак. Още повече, Тягнибок също е бил разследван като съучастник по делото за „трансплантацията на черно”, но неговото участие не е доказано от следствието. Затова бъдещият кандидат-президент е бил призован като свидетел.

А ето и новата подобна история с негово участие: 24-тата „сотня” категорично отказа да допусне наблюдатели в моргата на ул. „Оранжерийна” в Киев, като използваше отново името на този същия Тягнибок. Дали това е случайно?

Като цяло, в Украйна действат цели пет центъра, занимаващи се с трансплантация на човешки органи: в Киев, Донецк, Одеса, Лвов и Запорожие. Центрове има, пациенти също. Но ето, че органите за трансплантация не стигат… Всяка година лекарите успяват да помогнат едва на 2 % от болните, нуждаещи се от присаждане на органи. Официалната цена в Украйна днес за трансплантацията на бъбрек е 2500 долара, на сърце – 2000, черен дроб – 1500 долара, докато в Европа присаждането на бъбрек или черен дроб ще струва 50 000 долара, а на сърце 250 000. Логично е при тези цени, продаването на органи зад граница, отколкото в родината.

Преди половин година Оболонският съд в Киев закри делото за „трансплантацията на черно”, в което фигурираха имената на водещите специалисти от един от петте гореспоменати центъра за трансплантация – киевския институт „Шалимов”. Причината за прекратяването на делото е изтеклата давност, макар да са минали едва три години от началото му. По данни на следствието, няколко лекари от институт „Шалимов”, а именно хирургът Владислав Закордонец и анестезиологът Ярослав Романив, с помощта на  «вербовчиците» Евгений Слюсарчук и Руслан Яковенко са се занимавали с подбор на хора, готови да се разделят с бъбрека си срещу пари. Донорът е получавал от порядъка на 10 хиляди долара, а от получателя на органа те са взимали 50 хиляди, които са разделяли помежду си. През ръцете на лекарите са минали над 50 донора.

Кървавата следа на западноукраинските деца се разпростира и на Майдана

В киевското наказателно дело имаше данни, че у доброволните донори е била изземана само част от „материала”. Значи е имало и други хора, които е възможно вече да не са сред живите? В такъв случай лекарите за заплашени от по-големи присъди, тъй като вече не става дума за незаконни трансплантации, а за убийства. Накрая разследването установи, че украинските лекари са действали в състава на международна престъпна група, ръководена от израелец. Точно тук делото забуксува. Изчезнаха важни доказателства по случая. Колеги на лекарите проявиха съпричастност и се опитваха да ги защитят. Някои предлагаха поправителен труд като наказание за извършеното престъпление. Но достатъчно ли е това? Със сигурност е по-добре от наказанието, което изтърпяха сега. Тоест никакво… Защото изтече срока на давност. Така че, защо да не се заеме човек с такъв доходоносен бизнес, за който на практика не наказват?

Но да се върнем на днешните събития. В списъците на вече споменатата 24 –та „сотня” на самоотбраната на Майдана, блокирала една от киевските морги, фигурират три фамилии – Зима, Дорошенко и Урсул. Фамилии като фамилии, ще кажете. Но тук е мястото да се върнем към историята за Богдан Федак и Олег Тягнибок, негов подчинен в миналото и покровител в настоящето. И така заедно с кой Федака се озова на подсъдимата скамейка? Заедно с бившия главен лекар на областния Ивано-Франковски център Владимир Дорошенко, с бившия заместник началник на областната администрация на град Лвов Юрий Зима и с бившия ръководител на Галицката областна администрация Зиновий Урсула. Странно съвпадение, нали? Не, разбира се, напълно възможно е да се случи така, че това не са деца и даже не са роднини на Владимир Дорошенко, Юрий Зима и Зиновий Урсула, осъдени на четири, три или две години за трафика на 130 западноукраински деца зад граница живи или мъртви. Но, съгласете се, че съвпадението е удивително. Между другото, тези, които горят труповете в моргата на ул. „Орнжерийна”, няколко пъти показваха на органите на реда „пропуски”, подписани от… самия Тягнибок. Поредното съвпадение?

А ето и още едно такова. През 2010 г. в Одеска област избухна скандал, в който фигурираха имената на две дами: завеждащата отделението по Патология на новородените и недоносени деца в Одеската областна детска болница Лариса Торбинская и завеждащата детското отделение на Коминтерновската централна районна болница Жанна Ухова. Както съобщи украинското издание „Думская. Net”, престъпничките са давали изоставените бебета за сумата от 1,5 до 3 хиляди долара. А какво се е случвало с децата по-нататък, не е ясно. Или са били осиновявани, или са ги изпращали в чужбина за съвсем друга цел. Ето какво съобщи вестник „Сегодня” по този повод: „Схемата за търговия с жива стока е била следната: на майката е било съобщавано, че детето е починало (като при това не са показвали тялото)”.

В същата статия е и следният забележителен пасаж: „В тази история са замесени хора от районната областна администрация, а местните жители в голяма степен зависят от чиновниците… Ще отбележим, че неотдавна президентът уволни началника на Коминтерновската администрация Людмила Прокопечко. Нейният помощни, депутатът от районния съвет от „Наша Украйна” Руслан Сиротюк, заяви пред нас, че не вярва в съучастието на чиновника в търговията с деца. „Людмила Ярославовна е искрено вярващ човек, тя не би могла да извърши подобно нещо”, утвърди депутатът”. И още един цитат от същата статия. „Морги в акция? Вече са доказани 17 случая на незаконен трафик на деца… Според нашия източник, „следствието разследва надълбоко, има данни за това, че търговията е започнала в началото на 2000-те години, съответно и епизодите са повече”. Не е изключено, в схемата да са замесени и служители от областните и районни морги”.

В тъмните дела за изземане на органи фигурират имената на немалко украински политици

Ще кажете, защо работници в моргите, когато става въпрос за продажбата на живи деца? И какво общо има тук Людмила Прокопечко, ръководител на местната администрация от името на партията на умерените националисти „Наша Украйна”? И какво общо има Олег Тягнибок? Така, според някои данни, именно Тягнибок ходатайства за свалянето на обвиненията срещу Прокопечко. Той мотивира ходатайството си с това, че благодарение на Людмила Ярославовна в района е издигнат паметник на жертвите на Гладомора. Казват, че новоизлюпеният депутат тогава е ходатайствал и за други две участнички в одеското дело – Торбинская и Ухова.

Напълно възможно е, тези два епизода да са просто чудесни съвпадения и един от лидерите на държавния преврат в Киев  Олег Тягнибок  да  няма никакво отношение нито към „трансплантацията на черно”, нито към трафика на украински деца извън граница, нито към странните събития около моргата на „Оранжерийна”. Напълно възможно е даже тази статия да бъде възприета от някого като опит за очерняне на името на един от кандидат-президентите на Украйна. Така че, за да не си го помислите, ще направим следното допълнение. В „трансплантацията на черно” в различно време е възможно да са имали участие и други украински политици, които днес участваха в надпреварата за президентския пост.

Според някои данни, не кой да е, ами кандидат-президентът Юлия Тимошенко е способствала за връщането на хирурга Михаел Зис в Израел, задържан в Донецк и обвинен в незаконна трансплантация на човешки органи и в търговия с хора. Говори се също, че охра от близкото обкръжение на друг от кандидат-президентите, Петро Порошенко, днес се опитват да потулят скандала с незаконното изземане на човешки бъбреци, в който бяха замесени сътрудници от полтавската областна болница- Съществуват слухове и за това, че в близко бъдеще законодателството на Украйна възнамерява да приеме нов закон за трансплантацията на органи, тъй като нуждаещите се са прекалено много, а „материалът” – прекалено малко.Това би направило възможна трансплантацията на органи от пострадали в катастрофа без санкции.