Учредиха награда „Юрий Любимов“ в Москва

Пресконференция, посветена на учредяването на наградата „Юрий Любимов“, се състоя в ТАСС в Москва, пише в. „Дума“.

Участваха вдовицата на режисьора Каталин Любимова, президентът на фонда „Солженицин“ – вдовицата на писателя Наталия Солженицина, президентът на Асоциацията на театралните художници в киното и телевизията в Москва художникът Борис Месерер, Михаил Гусман – зам.-генерален директор на ТАСС, художественият ръководител на театър „Е. Вахтангов“ Римас Туманис.

С видеовръзка поднесе поздрави за учредяването на премията „Юрий Любимов“ пълномощният посланик на РФ във Ватикана Александър Авдеев. От Ню Йорк към присъстващите се обърна скулпторът Ернст Неизвестний. Присъстващите на пресконференцията поздрави и основателят и ръководител на театър „Сузуки“ в Тога – Тадаши Сузуки. Всички са познавали Юрий Любимов и разказаха за работата си с режисьора.

Наградата „Юрий Любимов“, която се присъжда за професионализъм, преданост към своето дело и ясно изразена гражданска позиция, бе връчена за първи път същата вечер в Държавния академичен театър „Е. Вахтангов“. Приживе Юрий Любимов е определил първите трима лауреати – политолога Алексей Арбатов, скулптора Леонид Баранов и композитора Владимир Мартинов. В този театър Юрий Любимов започва своя творчески път, но най-голяма популярност получава като художествен ръководител на Театъра на „Таганка“. Премията ще се присъжда всяка година на 30 септември, на рождения ден на режисьора.