Учени от десет държави обсъждат дигитализацията на културното ни наследство

Учени от десет държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията на древното ни наследство. Старата столица е домакин на тридневната международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културното и историческо наследство“, която се провежда за пети път, съобщава trud.bg.

Форумът е под патронажа на ЮНЕСКО и е подкрепен от Министерството на образованието и науката и Община Велико Търново. Домакини на реномираната дискусия са Регионалният исторически музей и Народната библиотека „П. Р. Славейков“, а организатор е Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките.

За участие във форума са поканени водещи културни институции, IT-специалисти, представители от бизнеса. Доклади ще изнесат водещи експерти от Италия, Испания, Израел, Китай, Унгария, Чехия, Литва, Русия и Украйна. От българска страна ще бъдат изслушани учени от Института по математика и информатика при БАН, ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Климент Охридски“, Техническия университет в Габрово, Бургаския свободен университет.