Учени откриха как да предпазят сърцето от стрес

Руските генетици и биолози откриха в клетките на сърдечния мускул необичаен антистресов механизъм, който може да бъде използван за защита от сърдечна недостатъчност и други проблеми с работата на сърдечно-съдовата система.

„Открихме, че алфа-2-адренорецепторите присъстват не само в невроните, но и във външната мембрана на мускулните клетки на сърцето. Включването на тези рецептори, дори без участието на нервната система, защитават сърцето от пренатоварване при стрес“, заяви Алексей Алексеев от Института за теоретична и експериментална биофизика.

Алексеев и неговите колеги от Русия и САЩ са направили това откритие, изучавайки факторите, които водят до развитието на сърдечни проблеми при появата на хронични източници на стрес. Стресът е сложна физиологична реакция на организма срещу опасности. Тази реакция помага на животните да оцелеят, но за здравия човек тя е вредна, тъй като води до хормонално пренатоварване на сърцето и другите органи, постоянно намиращи се в състояние на „извънредно положение“.

Това пренатоварване води до преустройство на сърдечната тъкан и повишава вероятността от развитие на патология, включително и на сърдечна недостатъчност, тъй като организмът, чувствайки, че сърцето не се справя със снабдяването на органите с кръв, отделя още повече хормони, принуждавайки сърцето по-активно да се свива и разпуска.

Алексеев и неговите колеги са открили, че тази реакция може да бъде подтисната, въздействайки върху рецепторите на нервните клетки, управляващи работата на сърдечния мускул. Тези опити са навели учените на мисълта, че върху тъканта на сърдечния мускул може да се въздейства директно. Техните хипотези са доказани при опити с гризачи.

Източник: БГНЕС