Ученици от Камчия участваха във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция

Ученици от Камчия участваха във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция

Публикувано от:

Ученици от училище “Юрий Гагарин” в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” участваха вчера в първата в България директна видеоконферентна връзка с членове на екипажа на 53-та Международна космическа експедиция.

Телемостът с МКС бе част от открития в Посолството на Руската федерация у нас III Международен младежки форум «Диалог на нациите», който цели да стимулира интереса на младите хора към високите технологии като стъпка към развитие на руско-българското научно и техническо сътрудничество. В събитието се включиха учени и студенти от водещи български университети и ученици от десетки училища в страната. Голяма част от децата с интерес към звездното небе, са участници в ежегодните детски космически смени на СОК “Камчия” – Международна лагерна смяна “Космосът и ние” и Пролетна експедиция “Интеркосмос днес”.

Специални гости на форума бяха първият българин, полетял в Космоса – Георги Иванов и Михаил Корниенко – летец-космонавт и герой на Руската федерация, който е работил 512 дни на борда на Международната космическа станция.

По време на срещата посланикът на Русия в България Анатолий Макаров подчерта, че именно науката и научно-техническите иновации са областите на сътрудничеството между Русия и България, на които трябва да се обърне внимание. Дипломатът приветства младите хора и ги призова да са смели и да задават много въпроси по време на видеомоста.

Младите гагаринци Руслан Настаев от 10а клас, Анна Ефендулова от 9а, Анестина Левенова от 8а, Антон Тимошкин от 8б, Каринна Дачева от 7а, Стефан Манолов от 7а и Мария Бузева от 6а клас имаха уникалната възможност да са сред първите български ученици, които участваха във връзката с борда на МКС и с Центъра за управление на полетите в руския наукоград Корольов. Учениците задаваха много въпроси към космонавтите Сергей Рязанский и Александър Мисуркин, свързани с ежедневието на космонавтите, значението и приложението на космическите мисии, които изпълняват, разказа техният ръководител и преподавател по руски език Вера Статева. Особен интерес по време на телемоста предизвика въпроса на десетокласника на Училището на бъдещето в “Камчия” Руслан Настаев за атмосферата на Международната космическа станция. “Вероятно питате за атмосферата между нас – космонавтите. Земята е много красива, погледната от Космоса, но на повърхността ѝ се забелязват разрушителните действия на човека. Земята е малка и крехка и всички заедно трябва да я пазим”, дойде космическият отговор.

Само преди месец в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” – в края на лагерната смяна “Космосът и ние”, петима космонавти – българите Георги Иванов и Красимир Стоянов, кубинецът Арналдо Тамайо Мендес, руските космонавти Александър Павлович Александров и Сергей Авдеев подписаха Обръщение към всички хора по света, към всички политици и държавници – да подкрепят призива на децата от “Камчия” “Заедно в Космоса – заедно на Земята!”, което бе подкрепено от известни учени, изследователи, дипломати, общественици. Обръщението бе провокирано от многобройните въпроси на децата по време на лагерната смяна – всяка вечер те наблюдаваха заедно преминаването на Международната космическа станция в небето над “Камчия”. В момента на МКС работят заедно двама руски космонавти, двама американски астронавти и един европейски астронавт, по проекти за благото на Земята и на цялото човечество, подчерта тогава първият български космонавт Георги Иванов.

Източник: www.varna24.bg