Уралската пизанска кула

На един час път от уралския град Екатеринбург е разположен старинния град Невянск. Преди повече от 300 години там започнало развитие на минната промишленост в Урал, която била основана от Акинфий Демидов.

Този изтъкнат руски предприемач е известен още и с това, че построил в Невянск единствената наклонена кула в Русия.
Историята не е запазила името на строителя на Невянската кула. А и въобще тази кула е пълна с тайни. Например, не е известно, защо е била необходима слухова стая на шестия етаж, където дори шепот в единия ъгъл се чува отлично в другия. По форма кулата напомня на руски шатров параклис, богато украсен с архитектурни орнаменти. Издигайки се от квадрат в основата с височина 9 метра, с увеличаване на височината почти до 58 метра, кулата се отклонява от вертикалата с 1 метър и 80 сантиметра. Тя била построена в 1732 година. „Но защо – това е още една загадка“, каза директорът на Невянския историко-архитектурен музей Анатолий Милюткин:
– И до сега не е установено за какво е била построена кулата. Казват, че Демидов създал за себе си малка Италия: „виждате ли, „в Италия стои кула в Пиза, която пада, а моята ще стои, накланяйки се, но никога няма да падне“. Изглежда, той построил паметник на своето величие.
Невянската кула е интересна и с аксесоарите си. В началото на 18 век в Русия такива предмети могли да бъдат гордост на постройките дори в Москва и Петербург, продължава Анатолий Малютин:
– В музея се намира истинско кълбо-гръмоотвод, който бил на кулата, изработен от ковачи на Демидов. При това, милиметрова стомана и коване от такова качество, дори с помощта на апарати не всички биха могли да направят така, както ковачите на Невянск са направили ръчно. Ветропоказателят и до сега е в добро състояние. Часовникът на кулата от демидовски времена е в работно състояние – звучат мелодии, с музика се отбелязват часовете, всичко както му е реда.
Невянската кула е главният, но не единствения обект на местния историко-архитектурен музей. Тук, например, могат да се видят 18 невянски икони. Те са създадени в особена традиция, която се развивала единствено в Невянск, разказва сътрудникът на музея Олга Кряжевских:
– Невянската икона като явление възникнала в 18-ти, началото на 19 век в няколко семейства, и не в монашеска среда, а именно в светски семейства, където се занимавали с иконопис. Особеност на невянската икона е в това, че тя е много богата на багри. Най-главното – изобилието на зелен цвят и злато. На някои икони могат да се видят уралски пейзажи. В нашата експозиция има икони от 18, 19 и 20 векове. И сега в Невянск има продължители на тази традиция.