Унгария иска рестарт на „Южен поток“

Унгария иска рестарт на „Южен поток“

Публикувано от:

Унгария скоро ще започне преговори с Европейската комисия и България за строеж на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения “Южен поток”. Това заяви пред агенция МТИ унгарският министър външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от ТАСС и economynews. Думите му идват покрай участието му в Петербургския международен икономически форум. Планът за строителството на газопровода е много реалистичен и правителството на Унгария веднага щом бъде възможно ще започне преговори със заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и с България, посочи Сиярто.

Министърът отбеляза, че газопроводът няма да преминава пряко през България, а през територията на Турция, като Русия е започнала изграждането на морския участък на проекта “Турски поток” през Черно море. Според унгарския министър Русия е готова да изпълни проекта, а Унгария и Сърбия имат всичко необходимо за започването на строителните работи, тъй като там все още действат съвместните предприятия, създадени за надзора на строителството на газопровода “Южен поток”.

“ЕС не може да има основателни аргументи против такъв газопровод. Той изразяваше опасения за Южен поток, такива опасения биха могли да се отнесат към “Северен поток 2″, но Европейската комисия нищо не каза против този проект”, отбеляза Сиярто.

Преди това той съобщи, че е обсъдил проекта за изграждането на новия газопровод с руския министър на енергетиката Алексей Новак, ръководителя на “Газпром” Алексей Милер, руския външен министър Сергей Лавров и със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

“Газпром” и министерство на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура у нас. Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

Днес бившият президент Георги Първанов коментира, че зад този договор се крие изграждането на втората тръба от “Турски поток”, която ще минава през България и ще зарежда с газ Югоизточна Европа. През 2014 година Русия се отказа от строителството на газопровода “Южен поток” заради изискванията на ЕС, който настояваше проектът да бъде съобразен с Третия енергиен пакет, предаде Econ.bg.