Украйна с нов президент. Доколко той е легитимен?

Петро Порошенко уверено води по резултатите от президентските избори в Украйна.

Според Централната избирателна комисия, която все още брои гласовете, той побеждва в първия тур. Въпреки че, мнозина се съмняват в легитимността на изборите, проведени на фона на взривове и стрелба.

Порошенко празнува победата. Въпреки че, ЦИК има време да брои гласовете до 4 юни, на самия кандидат му изглежда ясно. Украинските и западните медии от самото начало на кампанията го определяха за главен претендент за президентския пост на Украйна. И Барак Обама побърза да заяви, че ще се сработи с новия си колега.

Няколко фактора засенчиха демократичната идилия. Например, изоставащата от Порошенко с 40% Юлия Тимошенко още преди гласуването заяви, нейната партия ще признае само един резултат от изборите – победа на самата Тимошенко. В противен случай – поредни протести. И сега над Украйна се мярка призракът на нова революция.

Напълно възможно е, Юлия Тимошенко да се опита да организира „трети Площад на независимостта“. Но няма да й бъде толкова лесно за пореден път да вдигне хората, смята политологът Виктор Кувалдин:

– Хората очевидно са уморени, те искат спокойствие. А и силите, които бяха на „Площада на независимостта“, са разделени. Ярош може да заплашва, но той има само около 1% от гласовете. А ако няма политическа подкрепа, бойците не могат да действат.

Самите избори също повдигат много въпроси. Няма много случаи в съвременната история, когато президентските избори се провеждат в условия на война срещу собствения си народ. А основният проблем на тези избори е точно това, че те не се проведоха в цялата страна. Значителна част от Украйна – Югоизтокът – реши да не участва в тях.

Преброяването на гласовете на изборите също предизвиква много въпроси. Показателно е, че почти веднага след закриването на избирателните участъци на интернет-страницата на ЦИК се появи графика, в която се посочваше: на първо място и, при това, с огромен резултат е лидерът на радикалния „Десен сектор“ Дмитрий Ярош. Наистина, след няколко часа махнаха от сайта тази странна картинка. Макар че, цифрите, които се появиха по-късно, също са изненадващи, отбелязва политологът Игор Шишкин:
– „Площадът на независимостта“ скандираше антиолигархически лозунги. А сега народът дружно – с повече от 50% – гласува за олигарха Порошенко? Това е смешно.

Във всеки случай, Москва ще трябва да води диалог с новата власт, смятат депутатът от руската Държавна Дума Вячеслав Никонов. По думите на политолога, за Запада и за част от украинското население фигурата на Порошенко ще бъде легитимна. Въпреки че данните за избирателната активност (твърди се, че са гласували 60%) – в условия, когато почти половината от страната не участва в изборите – са доста условни. Също условна, от гледна точка на Русия, ще бъде легитимността на бъдещата власт. Но в името на излизането от кризата в Украйна, ще трябва да се водят преговори с нея.

 

Източник: „Гласът на Русия“