Украйна се изпусна за причастността на „Бук-М“ в крушението на Boeing 777

Руските подразделения на ПВО от години не разполагат с комплеси «Бук-М», за които така уверено говори ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от руския генщаб.

В интервю за един украински телевизионен канал Наливайченко заяви, че за да бъде приключено разследването на случая с крушението на малайзийския Boeing 777, трябва да се намерят липсващите части от ракетата на „руския комплекс „Бук-М“, който (според него) е свалил самолета. Същевременно, той спомена, че украинската армия разполага с такива „Букове“.

Всъщност, тази информация напълно противоречи на обвиненията на Наливайченко, защото Русия отдавна не разполага с комплекси „Бук-М“ във въоръжението си. Руската армия има комплекси „Бук-М1-2“ и „Бук-М2“.

По данни на руския генщаб, днес украинската армия разполага с не по-малко от 70 комплекса „Бук-М“. ПВО на Руската Федерация пък от края на 1990-те години активно се е превъоръжавала с по-модерни системи за противовъздушна отбрана, като е заменила „Бук-М“ с такива като „Бук-М1-2“ и „Бук-М2“, които и днес са в наличие на армията на РФ.

Източникът на агенцията смята, че Наливайченко без да иска се изпусна за украинския „Бук“ и за плановете на следователите от Службата за сигурност на Украйна да намерят „онова, което липсва“ за разследването на катастрофата на малайзийския Boeing 777 в Източна Украйна.

„Объркването и непоследователността на отговорите на Наливайченко не оставят никакво съмнение, че споменатият от него план е бил разработен не от Службата за сигурност на Украйна, а е донесен от задгранични ментори тези дни“, предполага източникът на РИА Новости.

Също така, той напомни, че седмица след крушението на лайнера изтече информация от източник в украински силови структури, че в деня на трагедията е бил осъществен несанкциониран пуск на ракета от зенитна установка „Бук“ по време на учения. Ученията се провеждали в района и деня на трагедията. Освен това, с разследването и на този случай също се занимавали следователи от Службата за сигурност на Украйна…