Украйна няма да получи оръжия от Норвегия

Норвегия няма планове да доставя оръжия или бойна техника на Украйна, съобщи представителят на пресслужбата на министерството на отбраната на кралството Ларс Йембле, цитиран от ИТАР-ТАСС. „В момента проверяваме защо е била разпространена подобна информация“, допълни той.
Малко по-рано съветникът на украинския президент Петро Порошенко – Юри Луценко съобщи в своя профил във Фейсбук, че Украйна се е договорила да получи оръжия и военни съветници от пет страни от НАТО.

Споразумението било постигнато на Срещата на върха на алианса в Уелс, в което участва и Порошенко.

Петте държави, които ще помогнат военно на Киев, са САЩ, Франция, Италия, Полша и Норвегия. Официални представители на НАТО вече посочиха, че алиансът няма да изпрати оръжия на Украйна, която не е член на пакта, но отделни държави от него могат да го направят. В същото време Русия е категорично против по-близки отношения между Украйна и НАТО.

Примирието като цяло се спазва в повечето места на съприкосновение между украинските военни части и опълчението в Донбас, но на няколко места то беше нарушено при локални сблъсъци, при което една жена загина край обсадения от въстаниците стратегически град Мариупол. Донецк пък е бил обстрелван от летището в града, което частично се контролира от украинските военни. Двете страни се обвиниха взаимно за „тези провокации“.

Украинските военнослужещи изцяло ще изпълняват условията на режима на прекратяване на огъня, съобщи днес представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Владимир Полевой.

Министърът на отбраната на отцепилата се Донецка народна република Владимир Кононов предупреди, че ако продължат провокациите от страна на украинските сили за сигурност, той ще бъде принуден да даде заповед за стрелба на поражение, предаде РИА „Новости“. „Украинските сили за сигурност продължават да обстрелват нашите позиции. Очевидно, Порошенко не контролира войските си напълно. Целта на примирието за Киев е войските му да се прегрупират и да ни нанесат удар“, заяви Кононов.