Украйна на практика не позволи на руснаците да гласуват

Украйна стана единствената страна, откъдето дойдоха сигнали за нарушения на правата на руските граждани да гласуват за Държавната дума, заяви пълномощничката по правата на човека в Русия Татяна Москалкова. Тя добави, че в балтийските държави и навсякъде другаде са били създадени нормални условия за гласуване на руските избиратели, предаде БГНЕС.

„Не мога да премълча грубите нарушения на правата на руските граждани в Украйна. Ние всички видяхме безпрецедентни сцени и с използването на насилие, и с възпрепятстване на достъпа до нашите консулства“, заяви Татяна Москалкова. Тя призова международната общност да даде оценка на тези груби нарушения на избирателните права на руските граждани в Украйна.

В тази връзка Москалкова разкри, че е изпратила 4 писма, след които до върховния комисар на ООН по правата на човека, до комисаря на Съвета на Европа по човешките права и до представителя на ЕС в Москва.

Заради агресивните действия на украинските шовинисти само 369 от регистрираните в Украйна 80 000 руски избиратели упражниха правото си на глас. Те гласуваха в дипломатическите представителства на Русия в Киев, Одеса, Лвов и Харков. Особено сложна бе обстановката пред посолството в Киев и генералното консулство в Одеса.

В столицата група радикално настроени млади хора се опита да блокира входа на посолството и започна да чупи оградата. Те проведоха антируски митинги, опитваха се да пречат на руските гласоподаватели да влязат в посолството, нападнаха някои от тях, а един руски гражданин беше свален на земята и ритан. Силите на реда се опитаха да се намесят, стигна се до сбивания с нападателите, един от тях бе задържан.

Още в събота вечерта (17 септември) имаше нападения над руското посолство в Киев, като то беше замеряно с камъни и димки. Тогава силите на реда не задържаха никого. В Одеса безредиците пред руското генерално консулство започнаха още от сутринта, но положението се нормализира след задържането на няколко радикали. По-късно обаче те бяха пуснати и безредиците се възобновиха.

Привечер около 30 души продължиха да пречат на гласуването и блокираха входа в консулството. Един от тях дори се нахвърли върху възрастна жена, обвинявайки я в сепаратизъм. Полицията трябваше да се намеси. След това агресивните украинци започнаха да хвърлят яйца по консулството. Полицаите се опитаха да ги спрат, стигна се до стълкновения между тях и нарушителите на реда. Полицаите изтикаха радикалите по-далеч от консулството, а част от протестиращите бяха задържани.

Преди вота украинските власти заявиха, че той не може да се проведе в руските дипломатически представителства в Украйна. Сред условията за гласуването те поискаха да се отменят изборите в Крим и Севастопол, а също кандидати от тези два региона да не бъдат включвани в избирателните списъци за Държавната дума.
Източник:  Actualno.com