Украйна и опълченците започнаха размяна на пленници

Украйна и проруските опълченци вчера  започнаха размяна на стотици войници в условията на предварителна договорка от беларуската столица Минск тази седмица.

Размяната е започнала с обмен на 30 пленници от всяка страна и ще включва 222 въоръжени бунтовници и 150 украински военнослужещи. Тя ще приключи вчера вечер, съобщава кореспондентът на АФП от мястото на събитието.

Това е най-голямата размяна на пленници в 8-месечната  война. Тя беше договорена в сряда с помощта на руски и европейски пратеници по време на напрегнати разговори в Минск. Петима пленници – украинци не са пожелали да бъдат освободени от бойците на Донецката народна република. Стана ясно, че всеки 9 от 10  са обикновени граждани и не са служили в редиците на проруските опълченци, има и много жени. Тази размяна е поредното доказателство, че украинските спецслужби пленяват изключително мирни граждани за бройка, с цел размяна на техни военни. Всички пленници, които са били в плен при украинските сили са с белези от побой, мъчения и дори огнестрелни рани.

Преговарящите се опитват да договорят още спиране на огъня и изтегляне на войници и оръжие от фронтовата линия.

Размяна се осъществи в неутрален град на 50 км северно от Донецк. Командирите от двете страни са се срещнали на празен път и изчитат имената на предварително подготвени списъци със затворници, които трябва бъдат разменени на партиди по 10 от всяка страна.

Всички пленници са били облечени с цивилни дрехи и  малки торбички с личните си вещи в ръка. Те стояха на около 100 метра по протежение на пътя и чакаха имената им да бъдат извикани. В споразумението от сряда е посочено, че украинската страна трябва да предаде 225 пленници.

Припомняме, по-рано  стана ясно, че се отменя ключовият кръг на мирните преговори в Минск.