Украйна и държавите от Прибалтика оспориха планираното разширение на газопровода „Северен поток“

Украйна и държавите от Прибалтика оспориха на среща в Рига в четвъртък планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия „Северен поток“, съобщават световните информационни агенции, съобщава news.ibox.bg.

„Смятаме, че този проект по никакъв начин не се основава на икономика – той е по-скоро политически“, заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Латвийският премиер Лаймдота Страуюма заяви, че е „силно обезпокоена“ от разширяването на „Северен поток“.

Същевременно заместник държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация Робин Дъниган заяви на конференция в Братислава вчера, че строителството на „Северен поток-2“ ще лиши Украйна от ежегодни приходи от над 2 милиарда долара от транзита на руски газ.

На 4 септември 2015 г. „Газпром“ и компаниите BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell подписаха споразумение на акционерите за създаване на газопроводна система „Северен поток-2“. Пропусканата способност на газопровода е 55 милиарда куб. м на година. Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.