Украйна изгражда язовирна стена, за да остави Крим без вода

Украйна изгражда язовирна стена в Севернoкримския канал в южната украинска Херсонска област с цел напълно да блокира достъпа на прясна вода до Крим. Това съобщи телевизия „Россия 24”, позовавайки се на кримската агенция „Криминформ”.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство в Крим Сергей Глебов коментира ситуацията, като заяви, че подобно намерение от страна на Украйна с нищо не може да навреди на републиката, но ще навреди на екологията на Херсонска област и акваториката на Черно море.

Според Глебов, водата, постъпила в Крим по този канал  не играе никаква роля за водоснабдяването на полуострова. „Наличието на преливаща в Крим вода не ни вредеше, но и с нищо не ни помагаше. Ние по никакъв начин не зависим от язовира, които те строят”, отбеляза още министърът.

По-рано украински чиновници разпространиха информация за несанкционирано захранване на вода на Крим от Севернокримския канал. На свой ред кримските власти нееднократно заявиха готовността си за подписването на договор за доставка на вода, но не получиха отговор.