Украински медии: Две години след „Майдана“ нито едно от исканията не е изпълнено

Перспективите на Украйна две години след „Майдана“ дават малко поводи за оптимизъм: нито едно от исканията, с които хората излязоха на протест, не е изпълнено, пише украинското издание „Вести“, цитирано от ТАСС.

„Страната е влошила позициите си в класацията за икономическа свобода с 2,4 точки (според данни на фондация Heritage в момента Украйна е на 162-ро място – между Боливия и Бирма) и ние продължаваме да се намираме на ниво „автократични“ държави по свобода на бизнеса, търговията, защитата на инвестициите и правата за собственост“, отбелязва изданието.

Нивото на корупцията в бизнеса, според „Вести“, е довело Украйна „на седмо място. От края“.

При това украинските бизнесмени считат, че ситуацията по никакъв начин не се е подобрила от времето на управлението на Янукович. Според украинския стратегически институт, корупцията в правоохранителните органи и съдебната система се е увеличила в сравнение с времето, когато президентският пост е заемал Янукович от 18,6 % на 18,7%, а в медицината и образованието – от 12 на 14%.

„Колкото повече време минава от революцията на достойнството (така в Украйна наричат събитията в Киев през периода 2013-2014 г. – бел. ТАСС), толкова по-зле е ситуацията с очакванията на населението. И разочарованията стават все повече“, цитира изданието думите на социолога Игор Грозни.

Едно от многото неизпълнени обещания рискува да остане и „основният приоритет“, обявен от президента, а именно курсът на изместване на олигарсите от управлението на страната.

Политологът Сергей Биков счита, че борбата с олигархията Петро Порошенко използва с пряка изгода за самия него, като „в резултат на това той ще остане единственият олигарх, а всички останали ще се превърнат в просто много богати украинци“.

„Разочарование предизвиква и липсата на развитие на приближаването на Украйна към ЕС. Всъщност, исканията, с които започна „Майданът“, днешните власти провалиха с гръм и трясък. Споразумението за асоцииране с ЕС, разбира се, е подписано. Но спънките при получаването на визи в европейските посолства се увеличават, а перспективите за безвизов режим се отлагат за неопределен срок“, отбелязва още украинското издание.

В крайна сметка няма кой и на какво да лети до Европа, пише „Вести“. Неблагоприятната икономическа ситуация е понижила средния месечен доход на киевчанина до 250 долара, което е колкото цената на нощувка в четиризвезден хотел.

Експертите смятат, че в тези условия хората отново ще започнат да възприемат радикалните мерки като начин да постигнат нещо. „Тези, които са крайно разочаровани, искат революционни и радикални промени. Както през 17-18 г. Буржоа? – До стената! Но как ще се отнесе към това Европа? Отговорът е очевиден: крайно негативно“, отбелязва политологът Владимир Фесенко.