Бесарабските българи искат импийчмънт на Порошенко

Според заместник-председателя на парламентарната фракция на партия „Блока на Петро Порошенко“ в украинския парламента Алексей Гончаренко искането на българските общини в Одеска област за импийчмънта на президента на страната Петро Порошенко не съответства с конституцията, пише Корреспондент, цитиран от „Фокус“.

Той също така призова правоохранителните органи да се справят със ситуацията и да накажат нарушителите на закона. „Смятам, че при всяко незаконно действие тези, които провеждат масови мероприятие с такива искания, които не съответстват на украинската конституция, трябва да бъдат подложени на отговорност“, подчерта депутатът. Според него община Белгород-Днестровска трябва да получи храм за Украинската православна църква . Гончаренко смята, че там „трябва да има и това вероизповедание“.

Междувременно депутатът подчерта, че на фона на църковния въпрос се провежда засилване на напрежението на чисто политическа ситуация, което може да се използва от Русия, за да се дестабилизира обстановката в Одеска област.

По-рано българският политик от партия „Атака“ Светослав Пройнов призова Порошенко да прекрати дискриминацията на българите в страната и да им предостави териториална автономия на територията на Одеска област.