Украински военни искат смяна на Генералния щаб заради некадърност

Украински военни искат смяна на Генералния щаб заради некадърност

Публикувано от:

Група украински военнослужещи се обърнали към президента Петро Порошенко с искане веднага да смени ръководството на Генералния щаб. Текстът на откритото писмо е публикуван в „112.ua”.Според авторите на обръщението, ръководството на Генщаба трябва да бъде уволнено за бездействие и некомпетентност, проявени при отбраната на Дебалцево. „Обстоятелствата около битката за Дебалцево очевидно показаха, че най-опасният противник на Въоръжените сили на Украйна е собственият им Генерален щаб и неговите щабове-сателити, като на първо място е командването и щаба на АТО” – пишат те.

Според авторите на писмото, за времето на отбраната на Дебалцево представителите на Генералния щаб, на щаба на АТО (антитерористичната операция) и на сектор „С” малко са посещавали предните позиции, затова на военните в този район се налагало да вземат решения самостоятелно. Според тях, центърът за вземане на решения фактически се преместил в щаба на 128-а бригада.

Командването на сектора и командването на АТО не са осигурявали своевременно изпращане на подкрепления към Дебалцево, не са попълвали загубите във въоръжение. Според степента на загубите в артилерия и други ресурси възможностите за удържане на позициите постоянно се стопявали. При това за времето на почти месец непрекъснати атаки противникът постоянно увеличавал своите сили.

Според военните, в резултат планът за отстъпление е разработен от група инициативни офицери, като щабът на сектора изобщо не е информиран.

Прави се извод, че текущото състояние на Генералния щаб и на щабовете-сателити влече след себе си „бездарни загуби на личен състав и техника, а също така по-нататъшна окупация от противника на украинска територия”. Освен това недоверието в командването снижава бойния дух на подразделенията.

Обръщението е написано от името на командира на 128-а бригада, от офицерите на 25-и и 40-и батальони, а също от бойците на 54-и батальон.

Все още не е известна реакцията по писмото на държавното и военното ръководство на Украйна.