Украинският министър на енергетиката Продан бе призован на разпит в Главната прокуратура

Украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан се яви на разпит в Главната прокуратура на Украйна в понеделник. Продан е обвинен в непрозрачност при закупуването на въглища от ЮАР.

По-рано УНН, позовавайки се на източник в провоохранителните органи, съобщи за възможността за арест на Продан, но вчера министърът е бил призован в прокуратурата като свидетел.

Според  ZN.UA, по време на заседание на Съвета за сигурност на Украйна президентът Петро Порошенко е постави под съмнение прозрачността на схемите за доставка на въглища от ЮАР, като предположи, че горивото се купува на цена, която е по-висока от пазарната. С тези подозрения Порошенко се обърна към главата на правителството Арсений Яценюк, министъра на енергетиката Юрий Продан и ръководителя на Службата за сигурност Валентин Наливайченко. Президентът нареди на правоохранителните органи да извършат проверка в рамките на една седмица.

Решението за купуване на въглища от ЮАР бе прието във връзка със съкращаването на доставките на въглища от територията на Донбас, където от април се провеждат военни действия срещу привържениците на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Според Киев, дефицитът на въглища в Украйна може да достигне 5 млн. тона.

В Киев вече е въведен график за режим за промишлените предприятия.

В Херсонска област пък на общините е препоръчано да преминат на дърва системите за отопление на социалните сгради и обекти, тъй като запасите от въглища в региона са едва 40 % от необходимото количество.