Украинските военни обстрелват Донецк, грабят къщи и безчинстват на територията на Донбас

Двама души са загинали, а трима са били ранени в резултат на обстрела на Донецк тази нощ. Сутринта в града отново се чували изстрели, съобщават на сайта на областната администрация в Донецк.

„Нощта в Донецк премина напрегнато. Звуците от залпове и взривове се чуваха на практика във всички квартали на града. В резултат от военните действия загинаха двама души, а трима бяха ранени“, са казва в съобщението.

Опълчението в Донбас обвини украинските военни в 66 случая на нарушаване на примирието.

„В нарушение на постигнатите споразумения за прекратяване на огъня украинските военни продължиха обстрела на позициите на силите на народното опълчение. Общо за изминалото денонощие са регистрирани 66 нарушения на режима за прекратяване на огъня. През нощта бяха фиксирани 19 случая на използване на оръжие“, се казва още в съобщението на щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

В същото време украинските медии подробно описват различни случаи на мародерство от страна на украинските военни на територията на Донбас. Град Счастие в Луганска област, който се смятал за елитна част в района, където в скъпи вили живеели местните богаташи, в момента е контролиран от бойците от „Айдар“. Те са превзели и разграбили част от тези вили.

„Една от вилите там бе много хубава. В нея имаше стари икони на стойност десетки хиляди долари. Момчетата ги взеха и ги продаваха по 200-300 гривни“, разказа един от бившите бойци в батальона.

Според военните вилите приличат на малки музеи, от които те грабят всичко, което могат, а останалото разрушават.

Собствениците на елитните къщички се опитват по всякакъв начин да си върнат имуществото. Ако нямат връзки в прокуратурата и СБУ, те наемат охрана и отиват на място да се договорят с неканените гости. Ако групата от въоръжени мъже, която е превзела вилата, откаже да напусне, те отиват при военачалника и там я откупуват.