Украинските военни взимали показания от пленниците под заплаха от разстрел

Пленниците,  които опълченците от Луганска народна република размениха с украинските военни край Кировское, пристигнаха в Луганск. При пристигането си задържаните разказват, че е трябвало да живеят в плен, съобщи руската телевизия Lifenews. Един от пленниците разказа как украинските военни го заплашвали с разстрел, ако не признае, че е терорист.

„На 13 септември аз и моят приятел пътувахме с кола до Донецк, за да вземем трима бежанци, – разказва Владимир Трифонов. – Украинските военни спряха автомобила ни в Дебалцево, след което ни взеха документите и ни пребиха”.

„Приятелят ми бе оставен в мазе, от което е невъзможно да излезеш. Конфискуваха автомобила ни и в момента не е ясно къде се намира”, споделя още Владимир.

След известно време пленниците са били откарани в полето. Владимир разказва, че е бил поставен на колене, към слепоочието му е бил насочен пистолет, а към гърдите – автомат, след което му било заповядано следното: „Ще пишеш под диктовка това, което ти кажем”.

„Трябваше да пиша, че сме дошли в Украйна, за да се занимаваме с търговия на хора, – разказва освободеният пленник. – След два дни ни заведоха при следовател, където ни съобщиха, че срещу всеки от нас е заведено дело по обвинение в тероризъм”.

Припомняме, че на 14 октомври в самопровъзгласилата се Луганска народна република бе извършена размяна на военнопленници, като за 14 украински военни бяха разменени 13 опълченеца.

ЛНР и ДНР водят общ списък от пленени войници от украинската армия и по-рано основната роля в преговорите при размяната играеха опълченците в Донецк. Наложи се да прекъснат преговорите обаче, заради това, че при предаването на пленниците украинската страна не обръща необходимото внимание на списъците, предоставени от армията на Новорусия. Често пъти вместо пленени опълченци, украинските военни разменяли мирни граждани, задържани непосредствено преди размяната.