Украинската фрегата „Гетман Сагайдачний“ пристигна в Турция за получаване на военно оборудване

Флагманът на военноморските сили (ВМС) на Украйна фрегатата „Гетман Сагайдачний“ в понеделник пристигна в Истанбул, за да получи предаденото от турското правителство военно оборудване, пише одеското издание „Думская“, предаде ТАСС.

„Флагманът на военноморските сили (ВМС) на Украйна фрегатата „Гетман Сагайдачний“ и корабът за размагнитване „Балта“ напуснаха Одеса и пристигнаха днес в турски Истанбул“, пише изданието. Позовавайки се на свои източници във ВМС на Украйна, „Думская“ твърди, че „корабите ще посетят една от турските военноморски бази, за да получат оборудването за украинските въоръжени сили“.

По-рано украинското правителство съобщи, че Турция се е съгласила да предаде безплатно военно имущество на стойност 810 хил. долара. В частност, става дума за униформи, бронирани жилетки, спални чували и походно оборудване.

 Фрегатата „Гетман Сагайдачний“ е пусната на вода през 1992 г. и влиза в състава на ВМС на Украйна година по-късно. В момента тя е флагман и единственият кораб от такъв клас.