Украинската православна църква обвинява Киев в унищожаване на собствения народ

Главата на пресслужбата на Украинската православна църква (УПЦ) Василий Анисимов обвини украинските власти в разпалването на войната в югоизточната част на страната.

«Те не обичат украинците и не ги жалят. Ако ги жалиха, то нямаше да ги изпращат на сигурна смърт, включително и на Майдана! Върви трета мобилизация в тази братоубийствена война. Ако ги обичаха, нямаше да ги пращат да воюват в Донбас, както и да ги подлагат на студ, глад и мизерно съществуване, в което (според икономистите) още тази зима ще се озове цялата държава», заяви Анисимов в интервю за радиостанции «Радонеж».

Той призна, че когато слуша изявленията на премиера Арсений Яценюк, винаги със страх очаква политикът «да измисли някоя нова беда или глупост за Украйна».

Според представителя на УПЦ, най-голямата беда за украинската «революционна майданна власт е ВОЖДИЗМЪТ».

«Моисей през Моисей! Те са готови всичките 40 години да водят изтормозения народ из пустинята, да го прекара през множество бедствия, които сами създават, а оцелелите да изведат на европейска обетована земя. Повтарят лозунга: нашите деца и внуци ще живеят в Европа! Но те отново лъжат. Та нали познаваме всичките тези вождове. Всички те живеят в луксозни вили, разполагат с милиони, карат лимузини, учат децата си зад граница, живеят в разкош и ръководят губерните по скайпа», заяви Анисимов.

Той заяви, «ако се стремим към Европа, то поне нещо в Украйна трябва да се върши по европейски».

«Ето, Шотландия провежда референдум за независимост и всички лидери на партиите и правителството от Лондон заминаха да преговарят с отцепниците да не се отделят. Никой никого не е заплашвал, че Шотландия ще бъде или британска или безлюдна. Няма арести, информационна блокада, бомбардировки, обстрели, бежанци. По всяка вероятност англичаните обичат Шотландия, щом не са я изпепелили досега», дава сравнение Василий Анисимов.