Украинската гранична служба: Русия продължава да придвижва военна техника към границата

От руската страна на държавната граница между Русия и Украйна през последните денонощия е отчетено нарастване на групирането на войски на въоръжените сили на РФ. Това се казва в съобщение на Държавната гранична служба на Украйна.

През последните денонощия в крайграничните райони на Луганска и Донецка области основните тенденции, по дани на граничари бяха : „Състредоточаване на военна техника на РФ в близост до границата с Украйна и на административната граница с АР Крим, както и по-нататъшни опити от страна на терористите да блокират действията на граничните подразделения“.

Държавната гранична служба заяви, че през нощта срещу 28 юни на блокпоста на руската армия в района на газоразпределителната станция в с. Стрелковое (Генически район на Херсонска област) допълнително се е появила реактивна установка за залпов огън „Град“, както и зенитнто-ракетен комплекс „С-300“. „На предните позиции се наблюдават ПЗРК и оръдие“, се казва в съобщението.

От ведомството също така обявиха и данните за бойните действия, в които участваха неговите подразделения. Колоната от автомобилна техника на граничната служба, заедно с подразделенията на ВС на Украйна бяха атакувани в Луганска област. Сблъсъкът започна в 8 ч. сутринта на 28 юни „с използването не само на стрелково оръжие, но и на противопехотни мини, заложении по-рано“, се отбелязва още в съобщението.

„Граничарите дадоха отпор“, подчертаха от Киев. От украинска страна бяха ранени двама от служителите на граничната служба, бе повредена и военна техника. Загубите сред опълченците все още не са уточнени.