Украинската война наруши границата с Русия

Конфликтът в Украйна вече доведе и до жертви сред гражданите на Руската федерация. Вчера в Ростовска област в резултат от обстрела, произведен от страна на украинските военни, загина руски гражданин, а жителка на областта бе ранена. Руското външно министерство предупреди, че инцидентът «може да има необратими последствия, отговорността за които ще понесе украинската страна». Източник, близък до Кремъл съобщи, че Москва разглежда възможността «за нанасяне на ответни удари» на украинска територия.

Предградие до границата

Предградието на Донецк бе обстреляно вчера сутринта в хода на сблъсъците между украинската армия и опълченците от самопровъзгласилата се «Луганска народна република» за контрола над граничния пункт Изварино. Един от снарядите, изстрелян от украинската страна, се взриви в двора на къща на ул. Балтийска, в резултат на което загина местният жител Андрей Шулятев (47 г.). Според очевидци, не е било възможно да бъде спасен мъжът, тъй като взрива е попаднал в непосредственна близост до него и ударната вълна го е изхвърлила надалеч. Вероятно жителят е чул взривовете и е излязъл на улицата, за да види какво се случва. В този момент снарядът е връхлетял в двора. Загиналият е имал четири деца.

Друг снаряд е попаднал в съседния двор, в резултат от което са ранени две жени – майка и дъщеря. 82-годишната жена е в тежко състояние в местната болница. Според руската гранична служба, на територията на РФ са били взривени седем снаряда. По-късно местните власти съобщиха, че в града са открити няколко снаряда, които не са се взривили. Очевидци разказват, че огънят е открит от позициите, които вече няколко седмици са под контрола на украинската армия.

И двете страни на украинската опозиция отричат да са виновни за обстрела на територията на РФ. Представителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко увери, че задействаните в провеждането на спецоперацията в източната част на страната войски не са обстрелвали руската территория. От ръководството на самопровъзгласилите се републики също отричат да са стреляли те, като се оправдават с «дефицита на боеприпаси».

Улица «Балтийска», която се оказа под обстрел, се намира в покрайнините на Донецк, в близост до граничния пункт Изварино и на няколко стотин метра от саматата граница. Недалеч от там, но от украинска страна се намира нещо като база на опълченците, затова и регионът постоянно е подложен на обстрел от страна на украинската артилерия, а снаряди на територията на Русия попадат не за първи път. Така, на това място на 4 юли под обстрел се озова снимачната група на «Пети канал», а на следващия ден на територията на РФ попаднаха най-малко три снаряда, като един от тях се взриви само на няколко метра от руския пропускателен пункт и повреди няколко паркирани там автомобила.

Сблъсъците за превземането на пункта в Изварино продължават вече две седмици – това е една от последните точки на границата, чрез която към опълченците продължават да пристигат доброволци и хуманитарна помощ. Няколко дни преди това украинската армия се опита да щурмува КПП Изварино с пехота и танкове, но няколко минометни изстрела от поста там накара военните да отстъпят. Силите на опълченците в тази зона в последно време са укрепени. След като те напуснаха няколко ключови пункта в Донецка област, към границата се присъедини подкрепление.

Вчера украинската армия, разположена в близост до с. Урало-Кавказ, в продължение на целия пден продължи обстрела срещу позициите на опълченците.

Обстрелът на руска територия се случи на фона на ескалацията на бойните действия в Донецка и особенно в Луганска област. От щаба на опълченците съобщиха, че за първи път са използвали срещу украинската армия превзетия щурмивик Су-25. На видеозапис се вижда как тяхната колона, съставена от шест танка, няколко установки «Град» и др. военна техника се придвижва на територията на Луганск. Късно вечерта се появиха слухове, че с помощта на 50 танка и 2 самолета украинската армия се готви да щурмува Луганск.

«Необратими последствия»

Трагедията в граничния руски Донецк обостри още повече и без това напрегнатите отношения между Москва и Киев. Русия реагира на обстрела на своята територия и гибелта на своя гражданин с крайно твърдо предупреждение. Руското външно министерство обяви, че Москва «разглежда тази провокация като поредния агресивен акт от украинска страна по отношение на суверенната руска територия и гражданите на РФ». И предупреди: «Инцидентът свидетелства за крайно опасната ескалация на напрежението в района на руско-украинската граница и може да има необратими последствия, отговорността за които ще понесе украинската страна».

Източник, близък до Кремъл, съобщи, че Москва разглажда възможността за нанасяне на ответен удар на украинска територия. Според този източник, руската страна «знае точно от къде се стреля». «Търпението ни не е безгранично», уточни още източникът, като поясни, че става дума не за някаква мащабна акция, а за целенасочени единични удари по позициите, от които се стреля по руската територия.

На въпрос, дали Киев не се опасява от ответен удар от страна на Москва, външният министър на Украйна Павел Климкин в края на миналата седмица заяви, че «Русия ще отвърне на сепаратистите», тъй като «имаше някалко случая на обстрел на граничните пунктове, но е доказано, че те са нанесении от страна на терористите».

Според екперти, Москва едва ли ще реализира в Украйна пълноценен силов сценарий. «Привидно, жертвите сред мирните граждани на руска територия дават сериозен аргумент на Москва за провеждане на военна операция в Украйна. Но, изглежда, ръководството на РФ много добре знае какви биха били дългосрочните последствия от подобна интервенция. Дори в случай на успешна такава операция, след това ще бъдат необходими дългосрочни усилия за поддържане на мира в Украйна и това ще доведе до сериозни международни разходи», поясни вицепрезидентът на ПИР-Центъра Дмитрий Пликанов.

Директорът на Московския център Карнеги Дмитрий Тренин също не вижда условия за реализацията на силов сценарий от страна на Москва. «Въпреки че трагичният инцидент в Ростовска област придоби голяма гласност, основната стратегия на руския президент в Украйна едвла ли ще се промени. Тази стратегия се състои в това да бъдат реализирани интересите на Русия без непосредственото вмешателство в конфликта в Украйна, което би довело до окончателен разрив със Запада и особено с Европа», предполага Тренин. «В тази ситуация аз бих очаквал от Москва решителни дипломатически стъпки, но не смятам, че след тях ще последва военно участие, в това число и въвеждане в Украйна на руски миротворци».

«Трагедията в Ростовска област показа, че е невъзможно ограничаването на конфликта в Източна Украйна само на украинска територия. Тези, които предполагаха, че този конфликт никога и по никакъв начин няма да стигне до нас, се заблуждаваха», каза директорът на Руския съвет по международни дела Андрей Кортунов. Според него, във връзка с ескалацията на конфликта в Източна Украйна възникват редица  опасности за руската сигурност: голямо количество неконтролируемо оръжие в границите на РФ; проблеми с бежанците и трансграничната престъпност; освен това, и от двете страни има сили, заинтересовани в провокацията с цел да намесването на Русия в украинския конфликт.

«Случилото се прави още по-актуално политичиското регулиране. Световният опит показва, че когато то отсъства, както това се случва днес в Близкия Изток, където Израел провежда своята силова операция, е много трудно да бъдат спряни и предотвратени подобни инциденти», обобщи събеседникът.