Украинската армия три пъти нарушава примирието в Новорусия през изминалата нощ

Опълченците в Новорусия съобщават, че украинската армия три пъти е нарушила примирието през последната нощ.

Сутринта във вторник в Донбас бе поставено началото на съгласуваното между опълченците и украинската армия примирие при посредничеството на ОССЕ. Предполага се, че прекратяването на огъня предшества новите преговори на контактната група по Украйна в Минск. Датата на срещата обаче, до този момент все още не е уточнена.

„Обстановката в Донецка и Луганска народна република не се промени съществено. През нощта артилерийски обстрел от страна на украинската армия не се наблюдаваше, но за сметка на това са известни три случая на използване на стрелково оръжие и гранатомети”, съобщават от пресцентъра на ДНР.

По данни на опълченците, под обстрела на украинската армия са попаднали населените места Централен, Кировск и Весьолая Гора. Жертви и разрушения в резултат на обстрела няма.

Що се отнася до преговорите в Минск за регулиране на ситуацията в източна Украйна, в момента е настъпила пауза. Това заяви представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в минската контактна група Денис Пушилин.

„В момента настъпи пауза и ние не знаем нищо”, каза той пред журналисти.

„ОССЕ също мълчи”, допълни Пушилин.

В същото време за лечение в Москва са изпратени десет тежко болни деца от Донецк. Те са били съпроводени от доктор Елизавета Глинка, известна още като Доктор Лиза.

„Децата са  в стабилно състояние от средна тежест. Четири от тях са със сърдечен порок, а останалите страдат от вродени заболявания”, обясни докторът.

Това не е първият път, когато Доктор Лиза съпровожда деца за лечението им в Москва. „От 36 деца 32 вече се върнаха вкъщи, четири от тях няма къде да се върнат, тъй като домовете им са разрушени. Затова те останаха тук”, каза тя.

Кметът на Луганск Манолис Пилавов съобщи, че в града са напълно разрушени 1 500 жилищни сгради. „Много домове са разрушени напълно или частично, много сгради са без прозорци заради взривовете и снарядите. Хората укрепват домовете си, кой с каквото може. На първо място ние ще възстановим социалните обекти като детски градини, болници и училища. Много ни помогна хуманитарната помощ от Русия”, каза кметът на Луганск.

Над 120 камиона с хуманитарна помощ за Донбас вече чакат на границата между Русия и Новорусия. Това е деветият конвой, превозващ помощ за жителите на Новорусия.

Освен това, руското правителство прие решение за оказване на хуманитарна помощ на украинските граждани като внесе $5 млн. в бюджета на фонда на Световната продоволствена програма на ООН.