Украинската армия понесе огромни загуби при опит да си върне летището в Донецк

Петима души загинаха, а 30 бяха ранени при обстрел на украинските военни през изминалата нощ на Донецк. Боевете не стихнаха и на сутринта, съобщават в сайта на областната администрация.

„За пореден път пострадаха Киевски, Куйбишевски и Петровски квартали в града, разрушенията са масови. Петима мирни жители загинаха, а 29 бяха ранени”, се казва в съобщението.

Боевете продължиха и на сутринта, като във всички райони „се чуваха залповете на артилерията”.

Вчера украинските военни за пореден път се опитаха да проникнат в контролираното от опълченците летище в Донецк.

Веднага след като украинските военни се насочиха към терминала на летището, бойците от батальоните „Сомали” и „Спарта” от въоръжените сили на ДНР откриха огън срещу тях, в резултат от което веднага бяха убити 6 военни и 8 бяха взети в плен.

Вадим Бабенко, войник от ВС на Украйна, е бил ранен по време на боевете и опълченците му оказали първа помощ. Войникът разказа, че командирите са ги излъгали преди атаката.

Пленниците отбелязаха, че в Донбас са се сблъскали със съпротивата на местното опълчение, а не с „руски войски”, както им казали по-рано техните командири.

Опълченците, удържайки позициите си в територията на летището в Донецк, обезвредили и унищожили два танка на украинските военни. Сред пленените украинци е и полковник от ВС на Украйна, участвал в ротацията на военните, извършена по време на примирието.

Командирът на батальона „Сомали” по прякор Гиви, крайно емоционално обясни на офицера, че украинските военни всеки ден убиват мирни жители на Донецк. На всички пленени войници е била оказана необходимата медицинска помощ, след което те били предадени на ръководството на министерството на отбраната на ДНР.

Лидерът на републиката Александър Захарченко се появи на специално свиканата пресконференция заедно с пленените украински военни и призова майките им да дойдат и да си приберат синовете вкъщи.

Украинската армия продължава да обстрелва позициите на опълченците на летището в Донецк. Те често не улучват целта си и снарядите попадат върху жилищните сгради в града. Интензивността на артилерийските удари не намалява.

Взривовете не заглъхват през целия ден. Снаряди рушат Донецк, Горловка и други градове в Донбас. Телата на убитите лежат на улицата…

84-годишната пенсионерка Лидия Ивановна, една от местните жителки на Донецк, принудени да живеят в мазетата, разказа пред телевизия „Россия 24”, че „през 1941 г. не е беше толкова страшно”.

В Донецк са евакуирани всички държавни учреждения, училищата са затворени. Домовете се оказаха съвсем небезопасно място – десетки снаряди попадат право върху жилищните сгради.

Болниците са пълни с ранени, много квартали в града са без вода и електричество.

Опълченците са решени на всяка цена да прогонят украинските военни от близките до летището в Донецк населени места – Авдеевка и Пески, откъдето атакува украинската армия.

„Както каза ръководителят на републиката, до края на деня ние трябва изцяло да сме взели контрола над Пески, същото се отнася и за Авдеевка”, каза пред журналисти заместник-началникът на щаба на опълчението Едуард Басурин.

Той съобщи също, че украинските военни през изминалата нощ са претърпели огромни загуби – около 40 от тях са били убити и е унищожена батерея от самоходни артилерийски установки (САУ). „Загубите сред личния състав на армията на ДНР са трима ранени”, каза той пред журналисти.

Командирът на батальона „Сомали” Гиви пита пленените украински военни откъде и защо са дошли в Донбас. Пленниците дават показания.

http://www.youtube.com/watch?v=YRJTRMNWSU4

Лидерът на ДНР Александър Захарченко на пресконференция с участието ан украинските военни.

Украинските власти изпращат на бойното поле неподготвени военнослужещи и не се грижат за тяхната безопасност, разказват пленените войници.

С журналистите разговаряха трима украински военни. Един от тях е бил пленен при неуспешен опит за танков пробив на отбраната на ДНР в района на Путиловския мост в покрайнините на Донецк, а другите двама са хванати в района на новия терминал на летището в Донецк.

Пленените войници отбелязаха, че в Донбас са се сблъскали със съпротива от страна на местното опълчение, а не на „руски войски”, както им казали командирите и пропагандистите от Киев.