Уилсън: Тръмп не може да се мери с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин проведоха двучасов разговор по време на срещата на Г20 в Хамбург в петък, 7 юли 2017.

На пресконференция в събота, 8 юли Путин каза, че Тръмп е повдигнал въпроса за намесата на Русия на изборите в САЩ много пъти, но руският лидер е опровергал участието на Москва. Путин каза, че вярва, че Тръмп е приел аргументите му.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че Тръмп „знае”, че Русия се е месила в изборите през 2016, но не отговори директно дали президентът на срещата в петък е приел уверенията на Путин в обратното, съобщава Bloomberg.

След срещата в Хамбург на двамата президенти държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че Тръмп много пъти е настоявал за изяснение на въпроса, но че Путин е отказал неговата страна да се е месила и Тръмп е решил да премине към други въпроси, защото разногласието е било неизбежно. В резултат на срещата бе постигнато споразумение за примирие в ЮЗ Сирия, в сила от неделя, 8 юли.

„Путин разбира се, отбеляза голяма победа – една от най-големите в кариерата си, когато на 8 ноември Тръмп стана президент. Доста е ясно, че Путин е изиграл роля в това“, каза Кайл Уилсън, изследовател на ANU Center for European Studies в интервю от Канбера за Bloomberg.

Според него това е началото на отношенията между Тръмп и Путин, и е „много трудно да се прогнозира как ще се развият“.

„Но ако аз бях Путин след срещата, бих се чувствал доста доволен. Той май получи много от това, което искаше“.