Уволниха за богохулство директора на театъра в Новосибирск

В неделя три хиляди души приеха участие в митинг в защита на чувствата на вярващите в Новосибирск, състоял се на площада в близост до сградата на Държавната опера и балет, където бе изиграна скандалната опера „Танхойзер“, оскърбила чувствата на православните християни.

Протестът започна с молебен, след което свещеникът Александър Новопашин заяви: „Ние се събрахме тук, за да кажем твърдо „НЕ“ на тези, които се опитват да ни натикат в „културно гето“ зад стените на джамията, зад стените на православния храм“.

„Разбира се, на много би им се искало да ни представят като някакви хора, претендиращи за цензура в културата. Това не е истина, но не докосвайте святото, не докосвайте Христа, който е скъп за нас“, заяви настоятелят на храма, носещ името на благоверния княз Александър Невски протойерей Александър Новопашин.

На същия ден стана известно, че министерството на културата е уволнило директора на новосибирския театър Борис Мездрич, който е допуснал представянето на кощунствената постановка.

По-рано съдът не откри доказателства за престъпление в действията на режисьора и директора на театъра. Но въпросът за аморалността на постановката остана отворен, а прокуратурата обжалва решението на съда.

В Кремъл подкрепят уволнението на директора на театъра. Заместник-ръководителят на администрацията на президента на РФ Магомедсалам Магомедов при посещението си в Новосибирск заяви, че „постановката на операта води до сблъсъци в обществото, и министерството на културата е било принудено да се намеси в ситуацията и да приеме съответното кадрово решение“.

Магомедов също така отбеляза, че постановките в руските държавни театри трябва да бъдат оценявани от експерти, за да не бъде допуснато повторение на конфликта.

„Трябва да се следи за в бъдеще на сцената на такива важни руски театри да бъдат поставяни произведения, които работят в полза на сплотяването на нашите хора, на единството на страната ни. Нека подобни произведения да бъдат представяни, а не такива, които разделят обществото“, каза той, като допълни, че според него, репертоарът, особено на държавните театри „в някакъв етап трябва да бъде разгледан“ от експерти.

Тук е мястото да отбележим, че свещеникът Александър Новопашин, който оглави протеста на вярващите срещу светотатството, е награден лично от руския президент с ордена „За заслуги пред Отечеството“ II степен.