Убиха руския посланик в Турция

Руският посланик в Турция Андрей Карлов е бил прострелян. Фаталният инцидент се случи по време на откриването на фотографска изложба „Русия през очите на турците“ в Галерията за съвременно изкуство в турската столица, предадоха РИА „Новости“.

Моментът на убийството на руския посланик в Турция попадна на видеозапис.

Това потвърди и  говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Днес е трагичен ден за руската дипломация. Днес в Анкара на публично мероприятие бе ранен руския посланик, който загина от това“, заяви тя.

https://www.youtube.com/watch?v=a9p_ilNE0LY

Дипломатът е убит когато взима думата на изложбата. Той е застрелян от млад мъж в костюм, който изстрелва срещу него поне 10 куршума.

В продължение на една минута той скандира: „Отмъщаваме Ви за Алепо“ и „Аллах Акбар“.

През цялото това време нападателят държи пистолета в ръка. 4405812

Според CNN Turk стрелецът е влязъл в галерията с полицейска карта.

За нападението е съобщено на руския президент Владимир Путин. Той ще обсъди ситуацията с руския външен министър Сергей Лавров и ръководителите на спецслужбите, посочи говорителят на президента Дмитрий Песков.

Нападението се случва ден преди среща на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу да се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Москва, за да разговарят за ситуацията в Сирия.

Андрей Генадиевич Карлов е роден в Москва през 1954 г. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и московската Дипломатическа академия към Министерството на външните работи на Русия.

Посланикът Андрей Карпов
Посланикът Андрей Карпов

Кариерата му започва през 1976 г. в Министерството на външните работи на СССР.

От 1979 до 1984 и от 1986 до 1991 г. е посланик на СССР в Северна Корея.

От 1992 до 1997 г. е посланик на Руската федерация в Южна Корея.

През 2001 г. се връща в Северна Корея като извънреден и пълномощен посланик, какъвто остава до 2006 г.

През 2007 г. става заместник генерален директор, след което е директор по консулските въпроси. Заема длъжността до 2013 г.

Посланик е в Турция от юли 2013 г.

Нападението срещу руския посланик в Анкара е опит да се разрушат руско-турските отношения. Това заяви кметът на Анкара Мелих Гекчек.

БГНЕС припомня, че за последен път руски посланик е убит на 30 януари 1829 г. в Техеран. Това е световноизвестният руски поет и дипломат Александър Грибоедов. За да урегулира конфликтът персийският шах изпраща богати дарове на руския император Николай Първи /1825-1855 г./, който по това време е най-силният европейски монарх. Сред тях е и прочутият алмаз „Шах“.