Т-90 влиза в пустинята

В интернет се появи информация, че между Русия и Египет е сключен договор за закупуване на танкове Т-90СМ. Твърди се, че все още няма официално потвърждение, за да „не се уплаши“ сделката, пише Российская Газета, цитирана от ИА Фокус.
„Няма какво да се коментира. Няма никакви договори с Египет. А и най-вероятно няма да има такива. В тази страна вече от отдавна основен боен танк е американският „Ейбръмс“ . Египетската армия едва ли ще тръгне да сменя едната машина с другата“, пише в официален коментар на „Росотбранекспорт“.
Работата не е в това, че американският танк е по-добър от руския. Просто те са съвсем различни. „Ейбръмс“ е газовотурбинен, докато Т-90СМ дизелов. А преминаването на екипажите от газовотурбинен към дизелов танк без сериозно повторно обучение е сложно. Трябва да се отбележи, че военнотехническото сътрудничество между Русия и Египет се развива динамично и без танкове.
Но дим бе огън няма. Интересът към Т-90СМ стремително расте. За първи път тази машина бе демонстрирана през 2013 г. През есента на същата година на военнотехническото изложение в Абу Даби, където се състоя международната премиера на този танк, той стана сензация. Военните от ОАЕ поискаха да им се остави един екземпляр за по-детайлно запознаване.
Към Т-90СМ са се насочили военни от страните от Близкия изток и от Северна Африка. Очаква се преговорите за доставка към страните от региона да бъдат приключени тази година.
Т-90СМ при бойна маса от 40 тона с лекота развива 70 км/ч. Гъсениците му са облекчени и с повишен ресурс. Те са облицовани с гума, като при движение по асфалт те не повреждат пътната настилка. Танкът има добра защита. Освен многослойната и дебела броня, той има и динамична защита от ново поколение.