Турчинов забрани на Русия прекратяването на газовите доставки

„Една страна не може едностранно да прекрати доставките на някаква стока и да прекъсне договора, който се обжалва в международния съд”, заяви на 28 май изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов пред една от телевизиите.

„Украйна се обърна към международен арбитраж с иск срещу Руската федерация, затова е недопустимо прекратяването на доставките”, убеден е Турчинов. „Газовият шантаж е любимата форма на Русия за оказване на натиск не само върху Украйна, но и върху много други страни, в частност в Европа, и тук вече настъпи момента да бъде прекратен този шантаж. Именно за това ние се обърнахме към международния арбитраж, за да прекратим този формат, когато Русия едностранно преразглежда цените и ги повишава”, заяви Турчинов.

„На кабинета на министрите в Украйна е разпоредено да бъде направено всичко възможно, за да се избегне енергийна криза в случай на намаляване или прекратяване на доставките на газ. Тук става дума за алтернативни източници, както и за сключване на газови споразумения със Запада. Сигурен съм, че никога няма да останем само с Русия, когато нашите стратегически партньори ще действат заедно с нас, ние ще накараме Русия да се съобрази с позицията на цивилизованите страни в света”, подчерта още Турчинов.

По-рано изпълняващият длъжността премиер-министър на временното правителство в Украйна Арсений Яценюк заяви, че в „Газпром” е отправено официално писмо със „списък от изисквания” от страна на Киев по газовия въпрос. „В случай, че Русия продължи цената на доставката на газ за 268 долара за хиляда куб. метра, която бе установена за първото тримесечие на тази година, Украйна ще заплати в десетдневен срок доставките. Но на първо място ние трябва да подпишем споразумение… „.

Главният план на временното киевско правителство е да организира съвместна експлоатация и модернизация на украинската газотранспортна система съвместно с ЕС и САЩ, което, както се твърди в Киев, „може да отвори нова страница в енергийните отношения”. Едновременно с това, руският президент Владимир Путин официално уведоми лидерите на страните-членки на ЕС за преминаването на Украйна на авансово плащане от 1 юни.

„Конкретни предложения за стабилизиране на ситуацията за изпълняването от страна на украинския купувач на договорните задължения и осигуряване на надежден транзит от нашите партньори не бяха получени… Още повече, за това време ситуацията с изплащането на руския газ само се влоши. В „Газпром” не е постъпило нито едно плащане за доставения в Украйна газ. Общия дълг на Украйна нарасна от 2,237 млрд. долара до 3,508 млрд“, – се казва в писмото на руския президент.