Турция поиска от Русия да обясни пред НАТО за инцидента със Су-34

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу нареди на турското външно министерство да поиска от Русия да даде обяснения пре генералния секретар на ООН Йенс Столтенберг във връзка с предполагаемия инцидент с руския Су-34, предаде РИА Новости.

По-рано турското външно министерство заяви, че самолет Су-34 на ВКС на РФ е нарушил въздушното пространство на Турция в петък в 11.46 московско време. Аналогично заявление по-късно направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Представителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че никакви нарушения на въздушното пространство на Турция от самолети на руската авиогрупа в Сирия не е имало, а заявленията на турската страна са „голословна пропаганда“. По думите на Конашенков, нито руските средства за ПВО в Сирия, нито сирийските РЛС за контрол на въздушното пространство са регистрирали никакви нарушения на сирийско-турската граница.

„Важното е, че НАТО излезе на първи план и направи заявление, съгласно което всяко нарушение на турското въздушно пространство е нарушение на въздушното пространство на НАТО. Такава оценка дадохме и ние с президента. Позицията на НАТО по този въпрос ни удовлетворява. Дадохме инструкция на външното ни министерство да поиска от Русия да обясни даденото нарушение пред генералния секретар на НАТО“, заяви Давутоглу пред журналисти по време на полет при връщането си от визита в Саудитска Арабия, цитиран от  Hurriyet.

По думите на турския премиер, нарушението на въздушното пространство на Турция се е случило в района на линията между сирийските градове Маре и Джараблус, които членовете на опозицията се опитват да прочистят от терористите от „Ислямска държава“.

„Това е район, където бойците от Свободната сирийска армия (ССА) постигат успехи в борбата срещу ИД и където коалиционните сили подкрепят ССА. Присъствието на Русия там предизвиква рискове, но тя се опитва да покаже влиянието си в цялото въздушно пространство в Сирия“, каза Давутоглу.

Турският премиер счита, че днешната военно-политическо доктрина на Русия е насочена към възстановяване на влиянието й в света, което тя е изгубила в началото на 90-те години. Той обвини Москва в опит да „се противопостави на турското виждане за интеграция в региона“.