Турция засилва военното присъствие по границата със Сирия? [видео]

Руски телевизионен екип е успял да заснеме видео доказателство за увеличеното турско военно присъствие по сирийската граница, предаде RT, цитиран от fbr.bg.

Позициите на турската армия са бранени от танкове и самоходни артилерийски установки, докладва екипът на РЕН-ТВ:

„Дулата на танковете са насочени към предимно населения с кюрди град Кобане. В района има поне шест-седем танка. По границата има турски войски, които могат да бъдат изпратени в Сирия всеки момент“.

Журналисти на РЕН-ТВ са интервюирали местни кюрди, които наричат Турция „съюзник“ на Даеш.

Интервюираните твърдят, че турски войски, заедно с бойци на Даеш, са открили стрелба по местни жители, опитали да избягат от града, а впоследствие откраднали автомобилите им.

„Имаше 30 коли. Движеха се към границата, когато турските войски и бойци на Даеш откриха огън по тях. Много от колите се запалиха. Терористите веднага взеха тези, които все още можеха да се движат“, разказва за РЕН-ТВ Бекер Рамадон от Кобане.

Жители на северния сирийски град Джерабулус, край турската граница, разказват пред журналистите, че много от къщите в градчето били разрушени от турски танкове.

Руските журналисти твърдят, че през първата нощ от временното примирие в Сирия, над 200 бойци на Даеш са прекосили турската граница и са влезли в Сирия. След това стрелбата започнала отново.

В интервю от по-рано тази седмица турският премиер Ахмет Давутоглу отрече Турция да възнамерява да нахлуе в Сирия.

В същото време Давоутоглу заяви пред „Си Ен Ен“, че Анкара ще продължи да се сражава със сирийските кюрди и Даеш, предприемайки „всички нужни мерки“.

В интервю за „Ал Джазира“ от тази седмица той също така призна, че Анкара подкрепя въоръжени групировки в Сирия:

„Как да се бранят без турска подкрепа за сирийския народ? Ако в Сирия наистина има умерена опозиция, това е само благодарение на турската подкрепа. Ако режимът на Асад не контролира всички територии днес, това е заради турската и западна подкрепа“.