Турски лекар прати Ердоган във „Властелина на пръстените“

По случай, свързан с турски лекар, обвинен в обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, съдия поиска експертна оценка на характера на Ам-гъл от „Властелина на пръстените“. Проблемът е предизвикан от лекаря Билгин Чифчи, който сравнява израженията на Ам-гъл и Ердоган в сходни ситуации и е пуснал в Туитър колаж от снимки на двамата, пише в. „Сьозчу“.

През октомври лекарят е бил уволнен от системата на общественото здравеопазване след появата на колажа от снимки на фантастичния образ и държавния глава в сходни ситуации. Тъй като съдията не бил гледал всички серии на „Властелина на пръстените“, той поискал експертната оценка, въз основа на която ще реши дали творението на д-р Чифчи е обида за президента или не.

pic_d5250b215a64061823e2fac348b1386b

Самият Чифчи, чиято практика е в гр. Айдън, твърди, че Ам-гъл не е с лош характер и не е целял да обиди никого със съпоставката на снимките. Ако лекарят бъде признат за виновен и осъден за обида на президента, го очаква затвор до две години.

Трети криминален първоинстанционен съд в Айдън засега отложи делото, което ще се гледа след 13 февруари идната година, след като бъде направена експертната оценка на героя от филма. „Експертите, които ще трябва да определят що за образ е този на Ам-гъл, ще са петима: двама учени, двама специалисти по поведенчески науки и експерт по кино- и телевизионни продукции.

Всъщност назначаването на експертиза беше предизвикано от въпросите на Хичран Данишман, адвокатът на д-р Чифчи, към главния съдия и прокурора дали са гледали филма. След като се разбра, че и двамата не познават образа на героя, съдията беше принуден да поиска мнението на специалисти.

Източник: bgnes.com.