Турски депутати: Кризата в отношенията с Русия може да струва на икономиката на страната 12,2 млрд. долара

Годишните щети на икономиката на Турция от турско-руската криза могат да възлязат минимум на 8,5 милиарда долара и максимум на 12,2 милиарда долара. Такава прогноза се съдържа в доклад, изготвен от представители на опозиционната Народнорепубликанска партия, предаде ТАСС.

В документа, извадки от който публикува вестник „Джумхуриет“, се отбелязва, че преките загуби за турската икономика ще възлязат на минимум 6,5 милиарда долара, но взимайки под внимание „куфарната търговия“, ще достигнат 8,5 милиарда. В случай на изостряне на санкциите годишните загуби се очакват на ниво 12,2 милиарда долара, се казва в доклада.

Според оценките на Народнорепубликанската партия кризата, ако не бъде регулирана в средносрочна перспектива, за четири години ще нанесе на Турция загуби от 52,5 милиарда долара. В доклада се подчертава, че в случай на прекратяване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката Турция ще се окаже в сложна ситуация, тъй като тя няма алтернатива на руския газ. Делът на Русия в общия внос от Турция на природен газ е 54,8 процента.

Над една трета от произвежданата от нас електрическа енергия идва от ТЕЦ-ове, работещи на природен газ. Да се замести той в краткосрочна перспектива с втечнен газ и да се разнообразят страните-източници на газ е невъзможно, се казва в документа.

В него се посочва, че Турция ще понесе сериозни щети от загубата на руски туристи. За една година Турция се посещава от около 3,5 милиона руски туристи, които харчат 2,9 милиарда долара. Поддържането на напрежение в отношенията между двете страни ще се превърне в сериозни загуби за туристическия сектор, се отбелязва в доклада на Народнорепубликанската партия.