Турски адмирал: Ердоган иска да управлява до живот, за да избегне съда

Пенсионираният турски адмирал Тюркер Ертюрк твърди, че Реджеп Ердоган прави всичко възможно да управлява до края на живота си, защото в противен случай срещу него ще бъдат повдигнати обвинения и той ще отговаря за всички свои престъпления, пише „Спутник”, цитиран от fbr.bg.

„Случващото се в страната има една единствена цел – да уплаши и запуши устите на хората,” казва Тюркер Ертюрк.

Той обяснява, че властите се нуждаят от всички тези мерки, за да установят пълен диктаторски режим в страната.

Ертюрк добавя, че в най-близко бъдеще турският лидер ще предприеме нужните стъпки, за да превърне страната в президентска република. За тази цел той трябва да предотврати населението да вижда истината и да отнеме възможността хората да изразяват личното си мнение или да се вслушват в идеите на другите.

Именно поради това кабинетът на Ердоган се опита да блокира сайта на „Спутник”, твърди пенсионираният адмирал.

„За какво пишеше той? За правителствените кръгове, които участват в контрабандата на сирийски петрол. Това е абсолютната истина, от първата до последната дума,” казва още той.

Всички медийни източници, които разкриват доказателства, подкрепящи това твърдение, не могат да сторят нищо друго освен да ядосат турския лидер. Затова какво могат да направят властите в подобна ситуация? Ами, да блокират достъпа до уебсайта, за да заглушат твърденията му.

Колкото по-уплашени са властите, толкова по-радикални мерки предприемат. Но налагането на тези мерки ги плаши още повече. Това е един порочен кръг.

Ердоган използва всички похвати, за да се задържи във властта до края на дните си, но е невъзможно да го направи в рамките на демократичната система. Единственият лесен начин е чрез диктаторски режим.

Тюркер Ертюрк коментира и съдебното дело, подето срещу него в следствие на обида към президента.

„Ердоган постоянно използва следните определения, които се отнасят към гражданите на родната му страна: „мошеници”, „предатели към родината”, „симпатизанти на терористите”, „безскрупулни”, „отвратителни” и т. н.,” казва той.

Хората, към които са отправени тези обиди могат да се обърнат към съда заради обида, накърняваща достойнството им.

„И знаете ли какъв отговор получават от адвокатите на Ердоган? Тези думи трябва да се разглеждат в рамките на законите за „свободата на словото.”

„Не съм използвал никакви обидни думи, насочени към президента. Само казах, че е необходимо да бъде започнато съдебно разследване на президента, който осигурява подкрепа на терористите, извършва конституционални престъпления, нарушава обществения ред и стабилността на държавата, насажда етническо напрежение и сектантство. Това не е обида, която накърнява достойнството,” заявява в края на интервюто Ертюрк.