Три четвърти от руските граждани са против компромис с Турция, ако не се извини за Су-24

Три четвърти от руските граждани (78%) споделят мнението, че при никакви обстоятелства не бива да се прави компромис по отношение на Турция, докато властите й не поднесат официални извинения за сваления Су-24. Това показват резултатите от проучване, проведено от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано на сайта на организацията, предаде ТАСС.

11% от участвалите в проучването считат, че Русия трябва да възстанови предишните си отношения с Турция, дори и ако тя не поднесе извинения. Останалите 11 % от анкетираните се затрудняват в отговора на въпроса.

„Болшинството от гражданите не усещат негативни последствия от разрива на отношенията с Анкара. За губеща страна в руско-турския конфликт и взаимните санкционни мерки 54 % от анкетираните считат Турция (Русия – само 3 %). Всеки трети (35 %) е на мнение, че и двете държави могат да бъдат счетени за еднакво пострадали“, отбелязват социолози.

Проучването на ВЦИОМ е проведено в периода 6-7 февруари, като в него участват 1600 души от 130 населени места в 46 области и краища на Русия.