Трета световна?

Трета световна?

Публикувано от:

Всички събития напоследък сочат, че се заражда трета световна война. Тя е провокирана от САЩ с активното участие на Евросъюза. Насочена е преди всичко към Русия и косвено — към Китай. Предлогът — събитията в Украйна.

Наблюдава се рядко съгласие между двете партии в САЩ

На 4 декември Конгресът прие резолюция 758, разрешаваща на президента да втвърдява санкционните мерки и да засилва изолацията на Русия, да доставя оръжие и друга помощ на управляващите кръгове в Украйна и да засилва американското военно присъствие в граничещи с Русия страни. Всички нарастващи провокационни действия по отношение на Москва съдържат в себе си редица елементи, които в съвкупност свидетелстват за нова студена война, допускаща, за разлика от първата, вероятност от глобална война с използване на ядрено оръжие. Някои агенции, занимаващи се с въпроси на сигурността, вече разработват планове в случай на ядрено стълкновение.

Провокационните действия на Запада се състоят от три елемента. Първият — това са санкциите, осигуряване идването на власт на марионетъчно правителство и шумна пропагандна кампания.

Вторият елемен е пълният контрол над киевската власт, превръщащ Украйна в марионетна държава. Уважаваният журналист Робърт Пери — същият, който разследва „Ирангейт”, съобщава, че новият министър на икономиката на Украйна Наталия Яреско — бивш служител на Държавния департамент и американска гражданка — е получила украинско гражданство само няколко дни преди встъпването си в длъжност. До неотдавна тя оглавяваше редица компании, финансирани от САЩ и създадени за работа в Украйна. Сега става по-ясна фразата „fuck EU”, която изтърва през февруари помощник-държавният секретар Виктория Нуланд. Всъщност тя искаше да каже: „По дяволите! Украйна е наша — ние сме платили за това.”

Третият елемент е пропагандната война. Върху големите медии и техните журналисти се оказва натиск, за да пишат само онова, което оправдава провокациите на Запада и да скриват всичко, което ги поставя под съмнение. Същите тези журналисти, които след „летучки” в посолствата на САЩ или във Вашингтон изпълваха страниците на вестниците си с лъжи за наличието на оръжие за масово унищожаване у Хюсеин, сега повтарят измислиците за руската агресия в Украйна. Друг известен журналист — Джон Пилджър, заяви неотдавна, че ако журналистите не бяха допуснали пропагандната война, войната в Ирак можеше да бъде избегната. А там до края на миналата седмица са загинали1 455 590 иракчани и 4801 американски военнослужещи.

Колко украинци трябва да загинат в подготвящата се война? А граждани на други страни?

За каква демокрация можем да говорим, когато 67% от американците са срещу доставките на оръжие за Украйна, а 98% от техните представители гласуват „за”!? За каква демокрация в Европа можем да говорим, когато съществуват подобни или дори по-големи разногласия между гражданите, от една страна, и правителствата от ЕС и Европейската комисия, от друга? Или когато Европейският парламент продължава да се занимава със своите всекидневни дела, когато Европа е подготвяна да се превърне в поредния театър на военните действия, а Украйна — в поредната Либия!?

Боавентура де Соуса Сантос

/Русия днес/