Традиционната голяма пресконференция на Путин ще се проведе на 17 декември

Руският президент Владимир Путин ще проведе традиционната голяма пресконференция на 17 декември тази година, съобщиха от пресслужбата в Кремъл, предаде ТАСС. Пресконференцията ще се състои в 12 ч. московско време на 17 декември 2015 г.

На 20 ноември пресслужбата в Кремъл започна прием на заявки за участие в ежегодната голяма пресконференция на президента на РФ В.В. Путин, като предупреди, че заявките ще се приемат до средата на деня на 7 декември.

„Мястото на провеждане на мероприятието ще бъде обявено допълнително“, се казва в съобщението. Първите седем големи пресконференции на Путин са проведени в 14-ти корпус на Кремъл. След закриването му общуването на президента с пресата се провежда в Центъра за международна търговия на ул. „Краснопресненская набережная“.

„Добра традиция“

От 2001 г. насам Путин всяка година провежда среща с представители на медии в този формат. Прекъсване бе направено единствено в периода, когато той заемаше премиерския пост – от май 2008 г. до май 2012 г. След избирането му за държавен глава през 2012 г., Путин възобнови практиката на провеждането на пресконференцията.

Повод за първата среща с пресата през 2001 г. е огромното количество заявки от журналисти за интервю с руския лидер. Тогава за нея се акредитирали близо 500 журналисти, а самата среща продължила около половин час. Оттогава броят на репортерите, желаещи да зададат пряко въпрос към президента, се е увеличил тройно, както и времето за общуване.

Рекордна година

Пресконференцията, проведена от руския президент през 2008 г. се превърна в рекордна по броя на акредитиралите се журналисти, количеството зададени въпроси, както и продължителността на срещата.

На пресконференцията са присъствали 1364 журналиста, които задали към държавния глава общо 98 въпроса за 4 часа и 40 минути.

През последните години мащабните срещи на руския президент с журналисти се провеждат през декември и на практика са нещо като обобщение на случилото се през изминалата година. Президентът не ограничава пресата в темите на задаваните въпроси, нито по време, макар че отдава приоритет на руските медии, при това регионалните.

Самият президент нарича тези пресконференции „добра традиция“. По думите му, ръководителят „никога не трябва да заобикаля отговорността, никога не бива да приема произволни решения и никога не трябва да се откъсва от живота на обикновените граждани“.