Трагедията с Боинг 777 – повод за ескалация на информационната война

Използвайки нечистоплътните методи на информационната война, Западът се опитва да извлече политически дивиденти от трагедията на малайзийския пътнически самолет.

Руският президент Владимир Путин призова всички противоборстващи страни в Украйна да осигурят условия за провеждане на пълно разследване на катастрофата на малайзийския Boeing в небето над Донецка област. Руският държавен глава направи съответно специално изявление по този повод. Никой не трябва и няма право да използва трагедията за постигане на тесни користни политически цели, – подчерта Путин. Междувременно тъкмо това и става. Катастрофата на Boeing 777 се използва за русофобско лоби в Европа и САЩ като повод за нагнетяване на антируска истерия и в крайна сметка като прелюдия за начало на нова студена война.

На западната общественост се оказва доста силен информационен натиск. Впрочем на първо време русофобите са принудени да проявяват сдържаност. Коментира украинският политолог Ростислав Ишченко:

– Всички обвинения са насочени към лишаване на опълченците от международна подкрепа, за да се усложни международното положение на Руската Федерация. Тук има интереси на САЩ, има интереси на украинското ръководство.  Единственото, което бих отбелязал, е, че в конкретната ситуация все пак Западът, между другото и Съединените щати, се държат достатъчно сдържано. Тоест той не подхвана веднага голословните обвинения на Киев, който обвини опълченците, срещу Руската Федерация още в момента, когато самолетът още падаше. Тоест, когато изобщо не беше възможно да се каже кой го е свалил, и изобщо дали той е бил свален. В конкретната ситуация Западът прояви удивителна сдържаност, защото макар Съединените щати косвено и да нападнаха Руската федерация, не започна такава истерична кампания, каквито имаше преди.

Американският публицист Пол Крейг Робъртс с ужас констатира, че западната песа с единодушен порив се опитва да се нагласи към Вашингтон и въпреки здравия разум да обвини за всичко Русия. Според публициста става въпрос за съзнателно изкривяване на реалната картина. Като бивши редактор на The Wall Street Journal, Пол Крейг Робъртс в някакъв смисъл оправдава колегите си, подчертавайки: „на журналистите им се налага или да се съгласяват с лъжата, или се озовават зад борда”.

„Недостатъкът в дипломацията на Путин е в това, че тя се опира на добрата воля и тържествуването на истината, – пише Робъртс. – Но Западът няма добра воля, а Вашингтон не е заинтересуван в тържествуването на истината, а в тържествуването на самия Вашингтон. Срещу Путин не стоят разумни партньори, а министерство на пропагандата, насочено срещу него”.

Източник: Гласът на Русия