„Тотална диктовка“ ще провери познанията по руски език

На 18 април в 14 00 ч. ще се проведе „Тотална диктовка” по руски език в над 400 града из целия свят, съобщи novini.bg.
„Тотална диктовка” е ежегодна образователна инициатива, която минава под формата на доброволна диктовка по руски език за всички желаещи. Целта на инициативата е да даде възможност на всеки човек да провери своите знания по руски език и да събуди интерес към повишаване на езиковата култура.
Идеята на доброволната диктовка се ражда в руския град Новосибирск в студентския клуб на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет „Глум-клуб” в началото на 2000-те години. За 12 години живот Тоталната диктовка се превръща в мащабен международен флашмоб – през 2014 г. инициативата се състои в 352 града из целия свят, като обхваща 47 държави. В нея взимат участие повече от 64 000 души, а 52 000 гледат онлайн-транслацията.
Организатор на инициативата е фонд за подкрепа на езиковата култура „Тотална диктовка”. Тази година София също става част от Тоталната диктовка.
Координатор на акцията за София е Младежката организация на Федерация „Съюз на съотечественици”, която освен домакин на диктовката, провежда безплатни курсове по руски език за подготовка към диктовката.
Диктовката в София все още разширява. Ако имате желание да вземете участие или да се присъедините към екипа на организаторите в София, пишете на адрес [email protected]. Основен спонсор на събитието е обучителен център Тераланг.