Терорист се самовзриви в центъра на Грозни, има загинали

Мощен взрив е избухнал в района на железопътната гара в Грозни. Според данни на „Кавказка политика“ в Чеченската република на 5 октомври отбелязват няколко празника, включително и денят на града. Взривното устройство е задействано от камикадзе, предаде РИА Новости.

Инцидентът се е разиграл, след като полицаи са решили да претърсят подозрителен субект, който е отивал на концерт. В резултат на взрива са загинали петима полицаи, 12 души са били ранени. Цивилни граждани не са пострадали.

Автор на атентата е 19-годишен местен жител. Той е напуснал дома си преди 2 месеца. Роднините му не разполагат с информация за него.

На мястото на инцидента е пристигнал и президентът на Чечня Рамзан Кадиров.
«Той е отишъл към полицейския пост с пистолет, представил се е пред органите на реда. Полицаите са го помолили да се легитимира. Докато са ги преглеждали, той е задействал взривното устройство“, каза Кадиров», цитиран от РИА Новости.

«Предотвратен е терористичен атентат, който е трябвало да бъде извършен в празничните дни, когато в целия град има тържества», каза президентът на Чечения.

«Този човек не представлява никого. В републиката цари мир, стабилност и просперитет. Ние уверено гледаме в бъдещето, а терористите и вахабитите разбират само от езика на силата. Те подлежат само на унищожение, където и да се намират. Ни еще се борим с тях в Чечения и извън нейните граници, защото те нямат право да живиеят на тази земя», написа в блога си чеченския президент.