Театралните плакати на Десподов посмъртно в Москва

На 20 януари в Държавния театрален музей „А.А. Бахрушин” в Москва ще бъде открита изложба на българския театрален плакат. Автор на представените в изложбата 34 творби е големият български художник – плакатист и карикатурист Стефан Десподов /1950-2015/, който ни напусна само преди броени дни.

Стефан Десподов бе главен художник на Народния театър „Иван Вазов”, той бе един от най-талантливите представители на своето поколение плакатисти, получили широко международно признание, лауреат е и на многобройни наши и чужди конкурси.

Изложбата  е съвместен проект на Българския културен институт в Москва, Народен театър „Иван Вазов“ и Държавния театрален музей „А. А. Бахрушин“.  Тя е свързана и с двете знаменателни годишнини, които отбелязва музеят: 120 години от основаването на музея от известния индустриалец и филантроп Алексей Бахрушин и 150 години от неговото рождение. Българската изложба е първото събитие от официалната програма за целогодишните чествания, организирани от музея. Изложбата „Театралните плакати на Стефан Десподов“ ще продължи до 15 февруари 2015 г.

Специални гости на церемонията по откриването на изложбата в Москва ще бъдат  проф. Божидар Йонов, признат майстор в областта на пространствения и графичен дизайн, основател на Международното триенале на сценичния плакат – „София“, преподавател в Националната художествена академия, както и Павел Васев, съветник по международните въпроси в Министерството на културата и  доскорошен директор на Народния театър.

***

Стефан Десподов е роден през 1950 г. в гр. Кюстендил, България. През 1974 г. завършва НХА – София специалност „Плакат”. Творческата му дейност е свързана както с   илюстрацията и  плаката, така и с  рисунката  и живописта. Художествен ръководител е на три анимационни филма. Има участия и в над 200 изложби по цял свят: Русия, Полша, Швейцария, Германия, Япония, Италия, Турция, Сърбия, Куба и др. държави. Сред най-известните издания, публикували произведенията на Десподов, са „Ново време“, „Литературен вестник“, „Слово“, „Europeo“, „GRAPHIS“, „Idea“, „City“.  Десподов има публикувани 5 албума със свои творби, участвал е в много национални и международни изложби. Има и повече от 80 награди от различни конкурси.

Изложбата в Музея „А.А. Бахрушин” щеше да е втората самостоятелна изява на Стефан Десподов в Москва. Първата се проведе през 2012 г. в рамките на програмата „Дни на духовната култура на България в Русия“. Тази година в изложбата са включени плакати на най-ярките и запомнящи се постановки на Народния театър «Ив. Вазов». Сред тях има и много пиеси от руски автори – А.П. Чехов, М. Горки, И.С.Тургенев, Л. Андреев, Йосиф Бродски и др.

„Стефан Десподов е мислител, разсъждаващ не с понятия, а с картини. За образите му е характерно страдание и разочарование – постоянните спътници на мъдростта. Художникът като че ли  води борба със своите творения – рисунките са напрегнати, линиите сякаш са родени в мъки, цветовете са пронизващи „- така описват творбите му критиците.

За огромно съжаление, на 6 януари 2015 г. художникът Стефан Десподов ни напусна завинаги. Изложбата с негови творби в Държавния театрален музей „А.А. Бахрушин” в Москва ще изрази нашата почит към неговото ярко, запомнящо се творчество и обичта ни към Стефан –  талантлив художник и човек с добро сърце, отбелязват организаторите на експозицията.

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа своите съболезнования по повод кончината на големия български художник и карикатурист Стефан Десподов /1950-2015/.

„Плакатите му винаги ни изненадваха, той умееше да погледне от особен, по-различен ъгъл към произведенията на великите драматурзи, към неостаряващите шедьоври на световната и българска театрална класика, но същевременно ни грабваше и с интерпретирането на пиесите на водещите съвременни драматурзи. С десетките плакати, създадени през годините специално за НТ „Иван Вазов” към легендарни пиеси като „Хъшове“, „Макбет“, „Сако от велур”, „Тартюф”, към пиеси на Шекспир, Ибсен, Бекет, Олби и други знакови автори, художникът Стефан Десподов вече е част от славната история на Народния театър, 110-годишнината от основаването на който почетохме съвсем наскоро”, написа министър Рашидов в  съболезнователното си писмо до семейството и близките на Стефан Десподов.

Източник: http://fakti.bg/